Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

De straffeloosheid van Israël

Tijs Schelstraete

"Waarom belanden producten uit diezelfde illegale bezette gebieden ongestoord in de rekken van onze supermarkten?"

"Waarom belanden producten uit diezelfde illegale bezette gebieden ongestoord in de rekken van onze supermarkten?"

De straffeloosheid van Israël neemt ook in België absurde proporties aan en dreigt te escaleren tot nooit geziene toestanden. De discussie werd nogmaals in gang gezet een paar maand terug toen Karel De Gucht bakken kritiek kreeg omdat hij de term “joodse lobby” durfde te gebruiken. Opmerkelijk weetje is dat dezelfde organisatie die De Gucht aanviel, het Europees Joods Congres, het in een van de artikels op haar website nochtans letterlijk heeft over “hun lobbykracht”. Begrijpe wie begrijpen kan.

Waarom doet men hysterisch in Vlaanderen over hoofddoeken in scholen en de “oprukkende Islam” terwijl bepaalde joodse scholen in Antwerpen ongestoord lesboeken bewerken met zwarte stift, en de evolutieleer van Darwin er stelselmatig uit het lesprogramma verwijderd wordt? Geldt de lesinspectie dan niet voor deze scholen omdat men op voorhand weet dat de reactie vanuit Joodse hoek keihard zal zijn? Waarom knijpt men een oogje dicht voor deze vorm van religieus-fundamentalisme die het nochtans ook niet nauw neemt met de evolutieleer en vrouwenrechten?

Waarom heeft men het over de Chinese organenhandel maar durft met het niet te hebben over de massale illegale organenhandel met bestemming Israël? De Britse krant The Guardian kwam er mee voor de dag, maar heeft achteraf zijn titel moeten veranderen. Een Zweedse krant ging hier uitvoerig op in, waarop Israël hard uithaalde naar Zweden. De Israëlische regering noemde het verhaal ”antisemitisch”. Er werd geëist dat de Zweedse regering het artikel zou veroordelen. Later zond het Israëlische ‘Channel 2’ een interview uit met een dokter die bevestigde dat men organen wegnam van dode Palestijnse burgers en Israëlische soldaten. Voorlopig zijn er relatief weinig reacties op het verhaal, ook internationaal niet. Het Israëlische leger ontkent de praktijken niet, maar zegt dat ze tien jaar geleden zijn opgehouden.

Hoe komt het dat men het in de media uitgebreid kan hebben over de Albanese en de Italiaanse maffia, terwijl berichten over de Israëlische XTC maffia in Antwerpen amper besproken worden? De smokkel naar Amerika van de Israëlische maffia heeft een verleden en een reputatie die nauwelijks moet onderdoen voor hun Italiaanse collega’s. De Israëlische trafikanten gebruikten vaak ‘opvallend onopvallende’ koeriers zoals bejaarde toeristen… en orthodoxe joden. Of beter: mensen die zich de look aanmeten van orthodoxe joden. Op de luchthaven van Zaventem zijn de apart geklede joden die heen en weer racen met diamant in de bagage, een dagelijks gebeuren. Niemand verdenkt hen van smokkel of drugstrafiek, waardoor trafikanten misbruik maken van de traditionele, orthodoxe kledij want het fouilleren van orthodoxe joden door gojs, niet-joden, ligt niet voor de hand.

Waarom koppelt men in België het respecteren van mensenrechten niet met handelsrelaties als het Israël betreft? Waarom laat onze regering toe dat miljoenen euro’s van een vooraanstaande bank als Dexia rechtstreeks in kolonisatieprojecten in bezet Palestijns gebied belanden? Dehaene, voorzitter van Dexia, beweerde dat “Oost-Jeruzalem deel uitmaakt van Israël”. De financiering van de bouw daar zou dus een Israëlische aangelegenheid zijn. Maar Oost-Jeruzalem is in werkelijkheid bezet door Israël. De VN heeft die annexatie nooit erkend.

Waarom belanden producten uit diezelfde illegale bezette gebieden ongestoord in de rekken van onze supermarkten? Cynisch genoeg worden deze producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever vaak geproduceerd door onderbetaalde Palestijnse arbeiders, die dan toch eens de toestemming krijgen op hun voormalig gebied te komen, zei het tot hun shift er op zit. Colruyt, dat diverse producten verkoopt uit bezet gebied, heeft steevast als antwoord dat ze een commerciële instelling zijn, die geen standpunt kan innemen over het conflict. Zo geraakt men natuurlijk nergens. Zwijgen over het conflict, en ondertussen zelf bezetters financieel steunen… is dat trouwens niet een standpunt innemen?

Waarom heeft men het over “bloeddiamanten” uit conflictgebieden in Afrika, maar levert België ongestoord massaal ruwe diamanten aan een staat die georganiseerde, stelselmatige terreur voert tegenover de Palestijnse bevolking?
Waarom dreigde de Europese Unie met sancties tegenover Zimbabwe toen blanke boeren verdreven werden van hun landbouwgrond, maar knijpt men al jarenlang een oogje toe voor de grondonteigeningen van Palestijnen door Israël? De kolonisatieprojecten van Israël barsten momenteel uit hun voegen. Af en toe hoort men, vooral vanuit socialistische en groene hoek, eens een kritisch geluid, maar naar traditie zwijgt het Belgische politiek landschap alsof het een ver-van-mijn-bed show betreft waar we toch niets aan kunnen veranderen, of iets over te zeggen hebben.

Waarom krijgen mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International, Pax Christi, Broederlijk Delen en Oxfam telkens laster van lobbygroepen wanneer ze een solidariteitsactie voor de Palestijnen durven opzetten? Oxfam heeft ondertussen leren leven met de haatmail. Deze mails, tot anonieme doodsbedreigingen toe, leidden ertoe dat Oxfam besliste om niet mee te lopen in de Gentse betoging in 2009 tegen de bombardementen op Gaza waarbij meer dan 5000 gewonden en rond de 1500 dodelijke slachtoffers vielen. De reden was dat Israël het werk van Oxfam-Palestina nog moeilijker zou kunnen maken. De beslissing kwam er dus om te kunnen verzekeren dat Oxfam haar humanitair werk nog zou kunnen voortzetten in Palestina.

Deze constante, krampachtige druk vanuit pro-Israëlische hoek die politici en de media in België dwingt alles dat verband houdt met Israël extra voorzichtig te benaderen, leidt soms tot absurde situaties. Voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans wist bijvoorbeeld het juiste antwoord in een onschuldig quizprogramma over een controversiële, foute uitspraak van Voltaire over de joden, maar gaf bewust een verkeerd antwoord, nl. de Turken, om “problemen te vermijden”. Israël bestond nog niet toen Voltaire’s radicaal atheïsme ontaarde in platte antisemitische uitspraken. “Eigenlijk wist ik dat”, aldus Peumans achteraf, “maar ik durf over de joden niks meer te zeggen. Zij zijn heel gevoelig. Daar kan ik als parlementsvoorzitter over meespreken”. Waarop Jan Eelen: “Maar dit over de Turken zeggen, is blijkbaar geen probleem!” Hilariteit alom. Minder grappig is dat op de website van de Tijd discussies over het bestaan van Israël verboden zijn. Men mag er evenmin stellen dat de Israëlische lobby in de VS machtig is.
Als puntje bij paaltje komt is België een goede zakenpartner van Israël. De Belgische wapen- en diamanthandel met het land bloeit als nooit tevoren. België is voor deze zakenpartners en zionistische belangengroepen blijkbaar toch niet zo “antisemitisch”. Terwijl onze politici en het bedrijfsleven onder druk staan van zionistische lobbygroepen steken joodse kolonisten wekelijks Palestijnse gebouwen en olijfgaarden in brand, gaat de grootschalige bouw in bezet gebied -voor de ogen van het westen- door en kwijnt de Palestijnse bevolking inmiddels weg in vluchtelingenkampen.

Hoe men omgaat in ons land met de straffeloosheid van Israël heeft cynisch gezien veel weg van hoe de Duitse bevolking in de nasleep van WO2 massaal hun handen in onschuld trachtten te wassen door te stellen “dat ze van niets wisten” toen ze de joden uit hun buurt opgepakt zagen worden en naar kampen zagen verdwenen. Het wordt tijd dat men zich durft uit te spreken tegen elke vorm van misdaad en ongerechtigheid, of deze nu van Israëlische kant komt of niet. Sinds het ontstaan van Israël in 1948 is de kaap van 7 miljoen Palestijnse vluchtelingen ondertussen overschreden en de terreur gaat door mede dankzij een ‘taboegevoel’ dat Israëlische lobbygroepen zorgvuldig gecreëerd hebben in binnen- en buitenland .

Bronnen:

http://www.eurojewcong.org/ejc/news.php?id_article=5099 (‘We can see our lobbying efforts bore fruit due to the fact that the resolution passed by only a narrow margin, and not the consensus that was expected’, Kantor (voorzitter EJC).)

Joods godsdienstfundamentalisme:
http://www.gva.be/antwerpen/extreme-censuur-in-joodse-scholen.aspx?cmt=al
http://evolutie-creationisme-media.blogspot.com/2010/10/joodse-scholen-censureren-blote-benen.html

Israelische maffia in Antwerpen:
Een gedetailleerde artikel hierover verscheen in de december uitgave van Deng in 2004 door Raf Sauviller: ‘Israëlische mafiabaas is onzichtbare spin in xtc-web’, http://www.politics.be/nieuws/4667/
http://www.humo.be/tws/deze-week/13561/antwerpen-maffiastad-13-jaar-later-slot.html

Israëlische organenhandel:
‘Doctor admits Israeli pathologists harvested organs without consent’, http://www.guardian.co.uk/world/2009/dec/21/israeli-pathologists-harvested-organs
‘Israël erkent ‘oogsten’ organen Palestijnen’, http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/israel_erkent_oogsten_organen_palestijnen/
http://jonathanturley.org/2009/07/26/matchmaker-new-york-rabbi-arrested-as-head-of-international-organ-trafficking-ring/
http://www.foxnews.com/story/0,2933,534838,00.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_transplantation_in_Israel

Kolonisten hun terreur tegen Palestijnen en hun bezittingen:
‘Jerusalem Settlers Thwarted From Taking Building Materials’, http://english.pnn.ps/index.php?option=com_content&task=view&id=9102
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=337538
http://www.palestine-info.co.uk/En/
http://news.yahoo.com/s/afp/20101114/wl_mideast_afp/israelpalestiniansconflictsettlerolives
http://palestinesolidarityproject.org/2010/11/15/settlers-destroy-trees-in-surif/
‘Jewish settlers set fire to girls school while expanding Rahalim settlement’, http://www.palestine-info.co.uk
‘Residents say settlers behind torched grove’, http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=333899
‘Settlers set Saffa ablaze, 3 Palestinian youth arrested’, http://palsolidarity.org/2010/11/15554/
‘Settlers blamed for fire near Nablus, http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=333963
‘Israel erases Palestinian village of Abul Ajaj from map’, http://www.palestine-info.co.uk/en/

Oxfam geeft toe aan dreig- en haatmails van de pro-Israel lobby:
http://tempelberg.blogspot.com/2009/01/oxfam-geeft-toe-aan-dreig-en-haatmails.html

Standpunt van Colruyt over producten uit bezet gebied in de winkelrekken:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs026.ash2/34675_412545755839_521195839_5132414_6407396_n.jpg

Dexia:
http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/06/22/open-brief-aan-jean-luc-dehaene-over-dexia-isra%C3%ABl

Comments are closed.