Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

K’s Choice, kies: treed niet op voor de Israëlische Apartheid!

Steun de oproep van Boycott! Supporting the Palestinian BDS Call from within en stuur onderstaande brief naar kschoice@skynet.be

Beste Sarah Bettens, Gert Bettens, Eric Grossman, Thomas Vanelslander, Reinout Swinne en Koen Liekens,

Net zoals de groep van Israëlische burgers, ben ik als Belgische burger, teleurgesteld dat jullie zullen optreden in Israël op 14 en 15 september. Wij vragen jullie om deze concerten uit te stellen.

De volgende vraag dringt zich op: zijn jullie al eens in bezet Palestina, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, geweest? Muziek en cultuur kunnen niet van politiek geïsoleerd worden. Palestijnen die onder Israëlische controle leven in de Bezette Gebieden zullen niet naar jullie concert kunnen komen, omdat ze daarvoor geen toelating van Israël krijgen. Bovendien zullen Israël, de Palestijnen en de internationale gemeenschap jullie bezoek aan Israël interpreteren als een uiting van uw steun aan het Israëlische beleid en uw onverschilligheid voor de Israëlische misdaden. Een concert in Israël, ongeacht jullie motieven, zendt een boodschap naar de Israëlische overheid, media en het publiek dat er niets mis is met de schending van de mensenrechten van de Palestijnen. Israëls criminele blokkade van de Gazastrook treft anderhalf miljoen Palestijnen, die opgesloten zitten in een openluchtgevangenis en veelal overgeleverd zijn aan armoede. De Westelijke Jordaanoever, met een bevolking van ongeveer 2,3 miljoen, valt ten prooi aan de kolonisatie: Israël steelt het land van deze Palestijnen en gelijktijdig creëert de militaire bezetting een onleefbaar klimaat.

Een groeiend aantal muzikanten, schrijvers en artiesten gaven gevolg aan de oproep voor Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) die gelanceerd werd door de Palestijnse civiele samenleving. Deze actie is gericht tegen Israël als reactie op de bezettingspolitiek, het Apartheidsysteem en de schending van de rechten van de vluchtelingen. Volgens VN resolutie 194, hebben Palestijnse vluchtelingen het recht om terug te keren naar hun huis, een recht dat Israël grootschalig schendt.

We vragen jullie met aandrang om het voorbeeld van de Pixies, Gorillaz Sound System, Elvis Costello, Gil Scott-Heron, Carlos Santana, Bono/U2, Devendra Banhart, Massive Attack, Faithless, Archive en anderen te volgen, die weigerden om in Israël op te treden omwille van voorgenoemde redenen.

Robert Del Naja van Massive Attack verwoordde zijn motivatie als volgt: “Ik kan niet spelen in Israël als de Palestijnen geen toegang hebben tot dezelfde fundamentele voordelen als de Israëli’s. Ik denk dat de beste benadering een boycot is tegen een regering die vastberaden is om deze destructieve politiek in stand te houden.”

Als antwoord op de brutale aanval op de Freedom Flotilla, waarbij Israël negen opvarenden vermoordde, noteerde de prominente Schotse schrijver, Iain Banks, in de Guardian dat de beste wijze voor internationale artiesten, schrijvers en academici om “Israël te overtuigen van de eigen morele degradatie en ethische isolatie” is “simpelweg door zich volledige te distantiëren van deze ‘outlaw state'”

Toen de Amerikaanse rocker Devendra Banhart zijn optreden in Israël annuleerde, zei hij: “Het lijkt dat we gebruikt worden om beschouwingen te ondersteunen die niet de onze zijn.” Op diezelfde manier zal jullie optreden in Israël beschouwd worden als een broodnodige steun voor het systeem van onderdrukking terwijl Israël zich op internationaal vlak steeds meer isoleert.

Laat uw muziek aub niet misbruikt worden om onderdrukking en Apartheid wit te wassen!

Met vriendelijke groet,

(De oorspronkelijke Engelstalige versie van deze brief is afkomstig van Noa Abend, Naama Farjoun, Ofer Neiman, Dr. David Nir, Sonya Soloviov. Ik sta volledig achter hun oproep en steun de vreedzame acties van de BDS-beweging om net als in Apartheid- Zuid-Afrika een einde te maken aan de Israëlische grondroof, kolonisatie en repressie tegen de Palestijnen)

Comments are closed.