Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Moest Israël Servië zijn…. (Gaza brandt, dag 15)

Ludo De Brabander

Er is eindelijk een VN-resolutie die een einde moet maken aan de vijandelijkheden. Maar Israël zegt dat die ‘onwerkbaar’ is. Vrij vertaald: “VN, de pot op”. Het bombarderen gaat door. Uitgerekend nu brengt de NAVO-secretaris een bezoek aan Israël om er de politieke top te ontmoeten en een toespraak te geven voor de Israëlische NAVO-lobby. Israël meent verder dat de opwaardering van de relaties van de Europese Unie met Israël niet in het gedrang zal komen. De Europese houding tot nu geeft Israël vooralsnog gelijk. Ook de oorlog in Libanon heeft de relaties en de lucratieve wapenhandel met Israël niet aangetast.

 
Vijftien dagen van bombardementen, gevolgd door een brutaal grondoffensief. Op het terrein worden VN-instellingen en transporten beschoten. Het resultaat is nu meer dan 800 dodelijke slachtoffers. Volgens de VN zijn 257 kinderen gedood en 57 vrouwen. De VN schat het aantal gewonden op 3.100. Langzamerhand komen de meest gruwelijke berichten binnen. Volgens verschillende getuigenissen verplichtte het Israëlische leger ongeveer 110 burgers in een huis en waarschuwde hen om er te blijven. Een etmaal later werden verschillende granaten op het huis afgeschoten. Ongeveer 30 mensen vonden de dood (zie http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/01/200919135323309745.html). Het Interantionale Rode Kruis haalde ongewoon hard uit naar het Israëlische leger omdat het gedurende vier dagen geen toegang kreeg tot mensen die verzorging nodig hadden. Toen de organisatie ter plaatse kwam vond ze dode, gewonde en verzwakte slachtoffers. Het Israëlische leger wast zijn handen in onschuld. De Israëlische legertop liet zich bovendien ontvallen dat er alles aan wordt gedaan om het leven van een Israëlische soldaat te beveiligen ook al gaat dat ten koste van Palestijnse burgers.

VN-Mensenrechtenraad

Vrijdag 9 januari kwam de VN-Mensenrechtenraad bijeen voor een speciale sessie op verzoek van 29 landen met Zwitserland als enig Westers land dat dit verzoek mee indiende. De speciale zitting is gewijd aan “the grave violations of human rights in the Occupied Palestinian Territory including the recent aggression ion the Occupied Gaza Strip”. De speciale rapporteur van de VN voor de mensenrechten in de Palestijnse Gebieden heeft er zijn verklaring voorgelezen (http://www.unhchr.ch/huricane/huricane.nsf/view01/14B004C3AE39004BC125753900599B5D?opendocument ). De sessie is nog niet afgelopen en vergadert maandag opnieuw.

VN-resolutie

Er is nu een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren. 14 leden van de VN-Veiligheidsraad stemden voor, de VS onthielden zich (http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=29495&Cr=gaza&Cr1 ). De resolutie vraagt het stopzetten van de vijandelijkheden, de terugtrekking van het Israëlische leger, de ongehinderde doortocht van hulpgoederen en voedsel naar Gaza en maatregelen om de wapensmokkel tegen te gaan. De resolutie benadrukt dat de Palestijnse en Israëlische bevolking beschermd moet worden, veroordeelt het geweld tegen burgers en drukt een grote bezorgdheid uit over de humanitaire crisis in Gaza. Hamas reageerde door te stellen dat ze meer garanties wilden dat Israël zich volledig zal houden aan de resolutie. “Wij willen ons verdedigen”, aldus een Hamas woordvoerder. Israël zegt dat de resolutie niet ‘werkbaar’ is. Met andere woorden Israël heeft lak aan de VN en gaat gewoon door met zijn oorlogsmisdaden.

Moest Israël Servië zijn…

Dat is het natuurlijk helemaal niet. De VS blijven hondstrouw achter de Israëlische zaak staan. Elk jaar zorgen ze voor bijna een vijfde van het Israëlische militaire budget. 2,5 miljard dollar militaire steun, dat is het bedrag dat Tel Aviv jaarlijks van de VS in ontvangst mag nemen. Als was het om een duidelijk signaal te geven, de inkt van de VN-resolutie was nog niet droog of het VS-Congres stemde een resolutie waarin het recht van Israël wordt erkend op zelfverdediging met 390 stemmen voor en… 5 tegen (http://english.aljazeera.net/news/americas/2009/01/20091920212870205.html).

Europa

Israël is er trouwens van overtuigd dat het ook in Europa niet zo’n vaart zal lopen. Ran Curiel, de Israëlische ambassadeur bij de Europese Unie, zegt dat hij geen veranderingen verwacht in de geplande opwaardering van de relaties tussen Israël en de Europese Unie. Begin december vorig jaar stemde de Europese Raad in met een opwaardering van de relaties in het kader van het associatie-akkoord.  http://euobserver.com/9/27357/?rk=1. Uit de rapporten die in het kader van de Europese Gedragscode worden opgesteld, blijkt dat Europa voor bijna 200 miljoen Euro aan wapenvergunningen aan Israël heeft verstrekt. Het gaat in totaal om 1.018 licenties. Frankrijk (126 miljoen Euro) neemt daarvan meer dan de helft voor zijn rekening, gevolgd door Duitsland (28 miljoen) en Roemenië (17 miljoen Euro) ( http://euobserver.com/9/27359/?rk=1 ). Dat komt niet echt als een verrassing. Vrede vzw heeft de wapenhandel en de intense militaire relaties met Israël al eerder in kaart gebracht en aangeklaagd (http://www.vrede.be/middenoosten_view.php?id=982 ). België is goed voor 5,4 miljoen Euro aan vergunningen en bezet daarmee de vijfde plaats (http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/603404/2009/01/09/Israel-kocht-voor-5-4-miljoen-euro-Belgische-wapens-in-2007.dhtml )

Navo

Uitgerekend de dag nadat de VN de resolutie tot het staakt-het-vuren stemde, kondigt NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer aan dat hij op 11 en 12 januari 2009 Israël gaat bezoeken in het kader van de Mediterrane dialoog. Hij zal er premier Ehud Olmert, de minister van Butienlandse Zaken Tzipi Livni en Minister van Defensie Ehud Barak ontmoeten. Tijdens zijn bezoek zal hij ook een toespraak houden voor het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies dat daarvoor samenwerkt met het Atlantische Forum van Israël. Er is voor de NAVO blijkbaar geen vuiltje aan de lucht om de samenwerking met Israël gewoon verder te zetten. De NAVO sloot enkele maanden na een al even bloedige bommencampagne tegen Libanon een Individueel Samenwerkingsprogramma af met Israël (http://www.vrede.be/middenoosten_view.php?id=859 ). De NAVO-Raad ratificeerde dit programma op 2 december 2008. Het vormt de “praktische uitdrukking van de waarden en verantwoordelijkheid die de vrije naties gemeen hebben om de veiligheid van de wereld te bewaren”, zo luidt het zonder verpinken (http://www.mfa.gov.il/MFA/About+the+Ministry/MFA+Spokesman/2008/NATO_ratifies_ICP_in_Brussels_2_Dec_2008.htm).

De Hoop Scheffer ziet trouwens een rol weggelegd voor de NAVO in Gaza. (http://www.dedefensa.org/article-l_otan_pour_gaza_05_01_2009.html). Voor de Nederlandse Televisie zei hij dat als er een vredesregeling is, de NAVO overweegt om een stabilisatiemacht te sturen naar het Midden-Oosten. Hij voegde er aan toe dat indien zo’n vraag zou worden gesteld, de lidstaten daar positief op zouden reageren. Gezien de intense samenwerking tussen Israël en de NAVO kan dit alleen maar slecht nieuws zijn voor de Palestijnen die in het verleden nochtans al meermaals gevraagd hebben voor een interpositiemacht, maar dan van de VN.
 

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.