Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Gaza Dag 12: Killing Fields

Ludo De Brabander

Gisteren een nieuw dieptepunt in de ‘killing fields’ van Gaza. Tankgranaten op VN-schooltjes. Op Al Jazeera blijft de woordvoerder van de Israëlische regering hetzelfde refreintje zingen, ‘het is allemaal de schuld van Hamas’. Maar dat de media het gebied nog altijd niet binnenmogen, ondanks een uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof (zegt genoeg over de democratische rechtsstaat Israël), hindert niet dat de gruwelijke werkelijkheid onze huiskamers binnensijpelt. De propaganda begint zijn effect te verliezen.

Israël heeft geen controle meer over de informatie. Het is het begin van een verloren oorlog. Voor Barak en Livni althans, want zij hebben deze oorlog gestart als verkiezingsstunt om de grote achterstand in de opiniepeilingen op de extreemrechtse Benjamin Netanyahu in te halen. Het leek te werken, maar nu zou de sfeer wel eens kunnen omslaan. Het ‘beoogde militaire resultaat’ blijft uit. En de publieke opinie in Israël wordt ongeduldig.

 

‘Internationale gemeenschap’ wordt wakker?

We moeten eerst de lijkjes zien van tientallen kinderslachtoffers vooraleer het stenen hart van politieke leiders barstjes begint te vertonen. Dit is internationale politiek op topniveau. Een beschamend schouwspel. Obama liet eindelijk zijn eerste woorden los over het conflict maar hij kon beter zwijgen. De man verliest nog voor hij president is al de steun van het vredeskamp in de VS. Ondertussen blijft de neoconservatieve regering in Washington elke resolutie in de VN-Veiligheidsraad voor een staakt-het-vuren blokkeren. Frankrijk toont zich inmiddels vrij actief, maar het resultaat zal voorspelbaar een zwakke tekst worden. Hoe dan ook, Gaza heeft een wapenstilstand nodig, voedsel en medicijnen ook. Dit is nu topprioriteit. Als een zwakke tekst alvast dit bewerkstelligt zij we al een stapje verder. Maar dan begint het natuurlijk pas. Een oplossing kan er maar komen via een einde van de bezetting en een ersntige aanpak van het vluchtelingenprobleem. En misschien wordt het tijd om eens te sleutelen aan de zionistische ideologie waar Israël zo ziek aan is.

In Europa is het voorts bedroevend gesteld. Nemen we nu de bijdrage tot een oplossing van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxim Verhagen. Die stelt voor om een EU-missie aan de grens tussen Gaza en Egypte te ontplooien om toe te zien dat er geen wapens van Hamas naar binnen worden gesmokkeld. Zo komt een staakt-het-vuren dichterbij luidt de redenering. Het komt natuurlijk niet in zijn politiek brein op om hetzelfde te doen met de grenzen van Israël. Er is al voor veel minder een wapenembargo aan landen opgelegd. Israël was trouwens in 2007 de vierde belangrijkste wapenuitvoerder in de wereld. En veel komt op onze Europese markt vanwaaruit omgekeerd ook massa’s wapens richting bezettingsmacht Israël gaan. Business first heet dat dan. Voor de rest weinig beweging om het Europese front. Wachten tot dit stenen hart eindelijk barst

België

Toch een lichtpuntje en dan nog uit eigen land. Minister de Gucht lijkt zijn radde tong te hebben teruggevonden. In een persmededeling spreekt hij eindelijk een veroordeling uit over de Israëlische aanvallen gisteren, als volgt: “Minister De Gucht uit zijn consternatie en afschuw ten aanzien van de dramatische toename van het aantal slachtoffers als gevolg van de Israëlische aanvallen in de Gaza strook. Volgens betrouwbare bronnen overstijgt het aantal slachtoffers ruimschoots 600 personen waarvan minstens een kwart burgers zijn, onder hen tellen we vele vrouwen en kinderen. Vergeten we ook niet het nog veel grotere aantal gewonden onder de burgers.” Misschien dat onze briefschrijfacties, ons onderhoud eergisteren met de kabinetchef (die onze redenering leek te willen volgen), de communiqués van een aantal politieke partijen (Groen! Ecolo en SP.a) en de socialistische vakbond en vooral het straatprotest iets hebben uitgehaald? Bon, het is een eerste kleine stap. Nu is het wachten op de politieke consequenties ervan. Het zal wel te veel gevraagd zijn om inspiratie te putten in Venezuela. Caracas heeft de Israëlische ambassadeur uitgewezen.

Hamas

Ik moet hier toch even iets kwijt over Hamas. Een aantal leiders van Hamas denkt de Palestijnse zaak te dienen door openlijk op te roepen om joden te doden. Dit is onaanvaardbaar. Militair verzet tegen een bezetting is een legitieme daad volgens het internationaal recht, maar burgers viseren is een verwerpelijke daad en verboden volgens het internationaal humanitaire recht. Dat is de absolute grens en kan geen milimeter aan worden toegegeven. Maar ik meen te hebben begrepen dat ook binnen Hamas een discussie bestaat over hoe ver een reactie kan gaan. Ik hoop dat de echte verzetsvleugel het haalt.

Zondag betoging in Brussel

We krijgen veel mails binnen van mensen die vinden dat er meer moet gebeuren. Wel zij worden op hun wenken bediend en kunnen zich opmaken voor een grote nationale betoging zondag 11/01 om 14u met vertrek aan het Brusselse Zuidstation. Gisteren zaten we met een pak organisaties rond de tafel waar tot deze betoging is opgeroepen. In de oproep staat ook een duidelijke boodschap aan de Europese Unie: opschorten van de akkoorden tussen de EU en Israël. Meer op de site van Vrede vzw
Allen daarheen en hopen dat we ze eindelijk kunnen wakker schudden daar in Brussel: ‘Stop de slachtingen in Gaza’

Hier nog een montage met beelden die de tragedie van de bezetting in Palestina en de oorlog in Libanon in beeld brengen

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.