Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Gaza, dag 11. De slachting gaat door

Ludo De Brabander

Er komen woorden tekort. Israël voert zijn moorddadige campagne op. De lijken in Gaza-stad stapelen zich op, maar niemand die in staat lijkt om de niets ontziende allesverpletterende oorlogsmachine te stoppen. Israël weigert het offensief te stoppen en het is nu overduidelijk dat er elke dag nieuwe oorlogsmisdaden worden begaan. Voor beide kanten is er politiek gewin of verlies mee gemoeid. Hamas zet zijn raketbeschietingen op Israël voort, meer als stunt dan dat ze militair effect beogen. De Hamas-leiding voelt zich verplicht om de eigen bevolking te tonen dat ze niet te breken zijn. Als Hamas er in slaagt om het Israëlische leger zwaar te raken dan betekent dat op lange termijn politieke winst, zelfs als ze de veldslag verliezen.

De inzet

In Israël is de verkiezingsstrijd (op 10 februari zijn er parlementsverkiezingen) minstens zo belangrijk als het zogenaamde militaire doel om Hamas te vernietigen. Dat laatste is onmogelijk want deze oorlog lijkt Hamas juist groot te maken. De consequenties op lange termijn zijn niet moeilijk te raden. Elk slachtoffer creëert nieuwe wilskracht om terug te slaan. Israël is bezig zijn eigen veiligheid te vernietigen. Het onrecht van de bezetting, de grondroof, de economische wurggreep, de repressie, de inhumane behandeling, dat alles kan je niet met militaire middelen beantwoorden. Maar op dit ogenblik zijn de sabelslepers aan zet. En alle redelijkheid is zoek.

Het debat over oorzaak en gevolg

In de media is Israël er in geslaagd om zijn versie van de feiten te laten domineren. Volgens die versie heeft Hamas het staakt-het-vuren verbroken en met de raketaanvallen een militaire reactie door Israël geprovoceerd. Er is echter een tweede versie. Die zegt dat Israël het staakt-het-vuren tweemaal heeft doorbroken. Een door te weigeren de blokkade tegen Gaza stop te zetten, maar ook en vooral door op 4 november een militaire actie uit te voeren waarbij 7 Palestijnen zijn gedood. Daarop heeft Hamas geriposteerd met raketbeschietingen (zie: het bericht van L’Humanité op 6 november. Bij ons gemist omdat tijdens deze Israëlische operatie onze kranten in Obama-manie verkeerden). In ons opiniestuk in De Morgen van vandaag hebben we daar alvast de lezers nog eens aan herinnerd.

Protestbeweging

Er lijkt een lichte kentering te komen in de internationale houding. De Europeanen lijken eindelijk uit hun kersvakantie te zijn teruggekeerd. Gisteren werd er druk diplomatiek gependeld. Maar zoals gewoonlijk zitten de Europese landen niet op een lijn. De Tsjechen maken er een potje van en Sarkozy doet nog altijd alsof hij de EU voorzit. Maar hij is wel actief en komt ietes straffer uit de hoek dan de meeste van zijn stilzwijgende Europese collega’s. Onze eigen minister van Buitenlandse Zaken, zoals we al schreven, blijft het vooral ‘betreuren’, maar een veroordeling komt niet over zijn lippen. Gisteren hielden we met enkele honderden mensen een protestbijeenkomst aan buitenlandse zaken. Met delegatie van 6 mensen werden we ontvangen door kabinetchef Bodson. We vroegen een duidelijke veroordeling van de Israëlische bombardementen, een convocatie van de Israëlische ambassadeur en maatregelen om deze onmiddellijk te stoppen. We vroegen ook wat Europa bezielde om de banden begin vorige maand met Israël aan te halen. Er was veel begrip voor onze standpunten. Over de Europese banden beweerde de kabinetchef dat België dit niet wilde maar met zijn standpunt zo goed als geïsoleerd stond. Over het uitspreken van een veroordeling: dat lijkt onze minister niet opportuun. Het bekende verhaal hier is dat we dan de deuren sluiten en dan geen invloed meer kunnen uitoefenen. Onze reactie was uiteraard dat die open deur tot nu niets heeft uitgehaald. Onze invloed is immers 0,0. Bon, dat van die deuren is een argument dat vooral geldt als het over Israël gaat. Het Congolese regime heeft al gevoeld dat onze minister daar ook anders over kan denken.

Tags: , , , ,

2 Responses to “Gaza, dag 11. De slachting gaat door”

 1. januari 7th, 2009 at 08:31

  ka says:

  Now Gaza city is surrounded. Israel should let leave palestinians out of town. Refugee camps will and must be supported by the west. Let Hamas in town doing. It becomes clear Hamas (IRAN) holding the palestinians hostage. UN can go in en out of town / just besiege the town. no shooting. People get titer fo Hamas end leave Hamas town. Let journalists in.

 2. januari 8th, 2009 at 13:21

  Düzgün Yildirim says:

  zie onze standpunt hieover op:
  http://duzgunyildirim.nl/weblog/index.php