Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Gaza, een jaar na de bombardementen

Oxfam Solidariteit

"De mensen zijn getraumatiseerd door het conflict en het gebrek aan politieke wil bij de internationale gemeenschap om de blokkade op te heffen maakt hen radeloos."

"De mensen zijn getraumatiseerd door het conflict en het gebrek aan politieke wil bij de internationale gemeenschap om de blokkade op te heffen maakt hen radeloos."

Een jaar geleden lanceerde Israël een verwoestende militaire operatie in de Gazastrook. Bovenop de menselijke en materiële verliezen die de Gazanen leden, moeten ze ook de psychologische trauma’s van de oorlog verwerken. Vijf getuigen vertellen over de tragische gebeurtenissen die hen voor altijd getekend hebben.

Op zaterdag 27 december 2008 lanceerde Israël de militaire operatie “Cast Lead” in de Gazastrook. De gevolgen van dit drie weken durende lucht- en landoffensief waren rampzalig voor de inwoners van Gaza: 1.326 mensen werden gedood (waaronder 430 kinderen en 110 vrouwen), duizenden raakten gewond, infrastructuur en ontelbare huizen, fabrieken en publieke gebouwen werden verwoest, waarbij ook scholen en gebouwen van de Verenigde Naties.

Een humanitaire crisis zonder weerga
De blokkade die Israël sinds juni 2007 aanhoudt tegen de Palestijnen in Gaza heeft de leefomstandigheden van de bevolking reeds sterk bemoeilijkt. Deze militaire operatie verslechterde de situatie van de 1,5 miljoen Gazanen nog verder. Een jaar na het offensief zijn ze nog altijd geïsoleerd en kunnen ze hun huizen en hun leven niet heropbouwen.

De humanitaire situatie is trouwens de ergste die de inwoners van Gaza gekend hebben sinds het begin van de Israëlische bezetting, 42 jaar geleden. Ziekenhuizen hebben nog steeds een tekort aan geneesmiddelen en medisch materiaal, er is onvoldoende elektriciteit en brandstof om de generatoren te laten draaien, de voorziening van drinkwater en de afvoer van het afvalwater zijn nog altijd niet gegarandeerd…

Gezondheidswerkers in het vizier
De drie weken durende Israëlische militaire operatie was vooral voor de gezondheidssector een catastrofe. Gedurende de 22 dagen van het offensief:
 hebben 16 gezondheidswerkers (ambulanciers, spoedartsen…) het leven verloren en raakten 22 anderen gewond,
 werden 38 gezondheidscentra en 16 ziekenhuizen beschadigd,
 en werden 29 ziekenwagens vernietigd.

Het personeel van de Union of Health Work Committees, een partner van Oxfam die werkt rond gezondheidszorg, werd ook hard getroffen. De oorlog kostte het leven aan een van hun ambulanciers, Arafa Abd Al-Dayim. Verscheidene andere medewerkers werden getroffen terwijl ze gewonden probeerden te evacueren (zie de getuigenissen van Abu Khalil en Marwan Hamoudah).

Vijf verhalen, vijf drama’s
Een jaar na de “Gaza-oorlog” kunnen de Palestijnen nog altijd niet genieten van hun meest fundamentele rechten en ondergaan ze nog steeds talloze militaire aanvallen door Israël. Onder de bevolking is angst nu dagelijkse kost geworden. De mensen zijn getraumatiseerd door het conflict en het gebrek aan politieke wil bij de internationale gemeenschap om de blokkade op te heffen maakt hen radeloos.

Vijf getuigen beslisten over hun angst te praten. Zij vertellen hoe zij de militaire operatie die Israël een jaar geleden uitvoerde, ervaren hebben:

 Abu Khalil, ziekenwagenbestuurder
 Imtithal Abd Al-Dayim, weduwe en moeder van vier kinderen
 Marwan Asalya, chirurg in het Al-Awda-ziekenhuis
 Marwan Hamoudah, assistent eerste hulp bij de Palestijnse Rode Halve Maan

 Jehan Al-Aklouk, projectcoördinator bij UHWC

Comments are closed.