Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Gaza Freedom March – dag 5

Jan Dreezen

Een minuut stilte voor de slachtoffers van de Gaza-oorlog

Een minuut stilte voor de slachtoffers van de Gaza-oorlog

Donderdag 31 december was de laatste dag voor de’ deelnemers van de Gaza Freedom March om nog naar Gaza te kunnen vertrekken. De meesten vliegen immers op maandag 4 januari naar huis en zouden nog net op tijd in Gaza kunnen geraken als ze de 31e zouden kunnen vertrekken.
Daarom was er een verrassingsactie gepland om de Egyptische overheid nog onder druk te zetten. Veel vredesmilitanten konden echter hun hotel niet verlaten omdat de politie de uitgang van verschillende hotels hermetisch had afgesloten.

De vredesmilitanten die wel op de plaats van afspraak geraakten bezettengaza-freedom-square om 10 uur een druk kruispunt in het midden van de stad. De politie was totaal verrast door deze sit-in zodat ze de actievoerders niet meteen kon verwijderen. De meesten van hen boden passief weerstand toen de politie het kruispunt begon te ontruimen en daarbij vielen enkele lichtgewonden.

De betoging werd s morgens hardhandig van straat geplukt en op een plein geïsoleerd

De betoging werd s morgens hardhandig van straat geplukt en op een plein geïsoleerd

Om 10u30 was het kruispunt ontruimd waren de vijfhonderd vredesmilitanten uit een veertigtal landen op het brede trottoir samengegedreven. Daar bleven ze omsingeld door een driedubbel kordon van de oproerpolitie.

Vanop de plaats kon de actie verdergezet worden. Op heel militante en ook

De Zuid-Afrikaanse vakbond Cosatu roept op voor een boycot tegen Apartheid Israël

De Zuid-Afrikaanse vakbond Cosatu roept op voor een boycot tegen Apartheid Israël

 heel ludieke wijze (een combinatie van een geagiteerde betoging afgewisseld met ‘Woodstock’ taferelen) werden de eisen kenbaar gemaakt : vrije doorgang voor de vredesmilitanten over Egyptisch grondgebied tot aan de grens met Gaza en opheffing van het jarenlange embargo tegen de Palestijnen in de Gaza strook.

gaza-freedom-square-4Op geen enkele moment maakte de politie aanstalten om de actie af te breken. Wel probeerde ze de lokale bevolking zo veel mogelijk verwijderd houden van het gebeuren…maar zowel visueel als vocaal was de actie sterkgenoeg om de bevolking toch te bereiken.

Uiteindelijk kregen de vredesmilitanten nog altijd niet de toelating om naar Gaza te vertrekken. Daarom wordt vandaag, nieuwjaarsdag, de actie verdergezet. Om 15u wordt een delegatie ontvangen door de Europese ambassadeur , in Egypte met de vraag haar invloed aan te wenden om de eisen in te willigen. Naast de delegatie binnen zullen de resterende honderden Fransen, Belgen, Engelsen, Italianen, Spanjaarden, Luxemburgers, …voor het gebouw plaatsvatten.

De actie gisteren werd uitgebreid gefilmd door al Jjazeera en ook de BBC gaf er een verslag over. Ook lokale kranten brachten uitvoerig verslag.

zie ook verslag op vrt-tv: Donderdag 31 december was de laatste dag voor de’ deelnemers van de Gaza Freedom March om nog naar Gaza te kunnen vertrekken. De meesten vliegen immers op maandag 4 januari naar huis en zouden nog net op tijd in Gaza kunnen geraken als ze de 31e zouden kunnen vertrekken.
Daarom was er een verrassingsactie gepland om deEgyptische overheid nog onder druk te zetten. Veel vredesmilitanten konden echter hun hotel niet verlaten omdatg de politie de uitgang van verschillende hotels hermetisch had afgesloten.
De vredesmilitantebn die wel op de plaats van afspraak geraaktenbezetten om 10 uur een druk kruispunt in het midden van de stad. De politie was totaal verrast door deze sit-in zodat ze de actievoerders niet meteen kon verwijderen. De meesten van hen boden passief weerstand toen de politie het kruispunt begon te ontruimen en daarbij vielen enkele lichtgewonden.
Om 10u30 was het kruispunt ontruimd waren de vijfhonderd vredesmilitanten uit een veertigtal landen op het brede trottoir samengegedreven. Daar bleven ze omsingeld door een driedubbel kordon van de oproerpolitie.
Vanop de plaats kon de actie verdergezet worden. Op heel militanten wijze en soms ooki heel ludiek (een combinatie van een geagitterde betoging afgewisseld door Woodstock taferelen) werden de eisen kenbaar gemaakt : vrije doorgang voor de vredesmilitanten over Egyptisch grondgebied tot aan de grens met Gaza en opheffing van het jarenlange embargo tegen de Palestijnen in de Gaza strook.
Op geen enkele moment maakte de politie aanstalten om de actie af te breken. Wel porobeerde ze de lokale bevolking zo veel mogelijk verwijderd houoden van het gebeuren…maar zowel visueel als vocaal was de actie sterkgenoeg om de bevolking toch te bereiken.

Uiteindelijk kregen de vredesmilitanten nog altijd niet de toelating om naar Gaza te vertrekken. Daarom wordt vandaag, nieuwjaarsdag, de actie verdergezet. Om 15u wordt een delegatieontvangen door de Europese ambassadeur , in Egypte met de vraag haar invloed aan te wenden om de eisen in tge willigen. Naast de delegatie binnen zullen de resterende honderden Fransen, Belgen, Engelsen, Italianen, Spanjaarden, Luxemburgers, …voor het gebouw plaatsvatten.

De actie gisteren werd uitgebreid gfilmd door El Djazeera en ook de BBC gaf er een verslag over. Ook lokale kranten brachten uitvoerig verslag.

zie ook verslag op Een

Comments are closed.