Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Egyptische autoriteiten weigeren nog steeds elke doorgang tot Gaza en gebruiken intussen geweld tegen de protestacties in Caïro.

free-gaza-demionstration-in-central-cairo

Internationale betoging ingesloten door de Egyptische veiligheidsdiensten

Caïro – Een 500-tal mensen, waaronder een dertigtal Belgen, maar ook Amerikanen, Britten, Spanjaarden, Zuid-Afrikanen  e.a., worden door de Egyptische veiligheidsdiensten ingesloten op een plein in Caïro.

Donderdagochtend kwam de internationale delegatie op straat in Caïro omdat de Egyptische overheid blijft weigeren om de Gaza Vrijheidsmars vrije doorgang toegang te verlenen tot de Gazastrook. De Egyptische veiligheidsdiensten sloten onmiddellijk de betogers in en pakten verschillende mensen op. Daarbij vielen rake klappen. Een deelnemer raakte lichtgewond. De rest van de groep zit intussen opgesloten op een plein in Caïro.

Meer dan 1300 internationale vredesmilitanten kwamen de voorbij week naar Egypte afgezakt om via een Egyptische grenspost Gaza binnen te gaan. Daarmee willen ze de internationale solidariteit met de Palestijnen  in de Gazastrook uitdrukken die reeds 2,5 jaar leven onder een totale blokkade. Ze willen ook het Israëlische militaire offensief aanklagen dat exact een jaar geleden het leven kostte aan meer dan 1300 Palestijnen. Tot op de dag van vandaag volgde er niet één internationale sanctie op dit brutaal Israëlisch geweld.

Ondanks dagen van onderhandelingen, hongerstakingen (o.a. de Amerikaanse Hedi Hepstein die de Holocaust overleefde), tussenkomsten van verschillende ambassades en straatacties weigeren de Egyptische autoriteiten een vrije doorgang aan de internationale delegatie.

Na een tussenkomst van de Amerikaanse ambassade, gaven de Egyptische autoriteiten gisterenmiddag uiteindelijk de toelating aan een beperkte delegatie van honderd mensen om de Gazastrook binnen te gaan. Maar volgens het laatste nieuws hebben zelfs die 2 bussen nooit de Gazastrook bereikt.

De Egyptische autoriteiten stellen dit voor als een vrije doorgang voor de Gaza Freedom March. Maar dit is slechts een schijnvertoning. Meer dan 1300 internationale deelnemers van de Gaza vrijheidsmars worden nog steeds de doorgang geweigerd. Eerdere Egyptische beloftes om vandaag opnieuw te onderhandelen werden niet nagekomen.

free-gaza-demionstration-in-central-cairo

Het plein waar de internationale betoging ingesloten zit, werd ondertussen omgedoopt tot het “Free Gaza Square”. Vele spandoeken drukken de solidariteit uit met het Palestijnse volk: “Freedom and Independence for the Palestinian people”, ” Free Gaza Now”, “Boycot Israel” en een Zuid-Afrikaanse delegatie legt de link tussen het huidige Israëlische regime en dat van het apartheidsregime in Zuid-Afrika: “South African Worksers call for Sanctions against Apartheid Israel”.

De blokkade van de Gazastrook is compleet en absoluut: zelfs vredesactivisten geraken niet binnen.

Het lijkt erop dat de internationale delegatie oudejaarsavond buiten op straat in Caïro zal moeten doorbrengen.

Voor rechtstreeks contact in Egypte: 0020 12 038 1442  (Ludo De Brabander)

Comments are closed.