Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Koel onthaal van vredesmilitanten op Belgische ambassade in Egypte

Persmededeling – Cairo, 30 december 2009

Actie voor het opheffen van de Gazablokkade aan het gebouw van de Unie voor journalisten te Cairo

Actie voor het opheffen van de Gazablokkade aan het gebouw van de Unie voor journalisten te Cairo

De 60 Belgische deelnemers aan de Gaza Freedom March zitten geblokkeerd in de Egyptische hoofdstad Cairo omdat bussen geen toestemming krijgen de stad te verlaten en richting Gaza te vertrekken. Tevens worden alle pogingen van de deelnemers om richting Gaza te vertrekken of om hun ongenoegen te uiten verhinderd door een indrukwekkende politiemacht.

Actie voor het opheffen van de blokkade tegen Gaza te Cairo (foto vrij over te nemen mits, LDB)

Actie voor het opheffen van de blokkade tegen Gaza te Cairo (foto vrij over te nemen mits, LDB)

Franse deelnemers kregen de garantie dat de ambassade zou tussenkomen om hun veiligheid te beschermen in geval van problemen met de Egyptische autoriteiten. De Belgische deelnemers wilden een gelijkaardig standpunt van de Belgische ambassade. Na een telefonische afspraak kregen zes deelnemers de toelating voor een onderhoud. Tot hun verbazing werden ze door consul Romein zeer koel en afstandelijk onthaald. Rechtstaand in de wachtzaal kregen ze te horen dat het reisadvies van Buitenlandse Zaken naar Gaza negatief is, en dat ze beter dat advies hadden opgevolgd en hun reis geannuleerd. Tevens wilde de consul geen enkele garantie geven dat de Belgische ambassade tussen zou komen in geval van moeilijkheden met de Egyptische overheid. Wel zouden ze mogen bellen in geval van problemen.

Ontgoocheld diende de delegatie de ambassade te verlaten. Zelf het feit dat Gaza Freedom March geen enkele politieke bedoelingen heeft tegen de Egyptische autoriteiten, maar enkel uit is op ondersteuning en indien nodig bijstand om zich over het grondgebied naar een buurland te begeven, maakte geen enkele indruk.

Inmiddels beraden de meer dan duizend vredesmilitanten zich over de verdere aanpak. Gisteren namen ze deel aan twee acties in Cairo. Een ondersteuning van een twintigtal hongerstakers – onder wie Hedy Epstein, een overlevende van de Holocaust – die op deze wijze een vrije doorgang voor de mars in Gaza willen afdwingen. Een andere actie was deelname aan een manifestatie van de Bond van Egyptische advocaten tegen het bezoek van Netanyahu die gisteren in Cairo was in het kader van een gevangenruil.

De deelname van de vredesmilitanten aan de grote protestbetoging van de Palestijnse bevolking op 31 december dreigt zo in het water te vallen… tenzij er vandaag nog een beslissing kan afgedwongen worden. Daarom roepen de deelnemers hun ministers van Buitenlandse Zaken en hun ambassades in Egypte op om hun invloed aan te wenden zodat de vredesmilitanten alsnog toestemming krijgen zich naar Gaza te vertrekken. Gisteren waren er acties bij verschillende ambassades om deze vraag kracht bij te zetten.

Contact: Jan Dreezen en Ludo De Brabander: 0020 12 038 14 42

Comments are closed.