Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Gaza vrijheidsmars – dag 3

Ludo De Brabander

gaza-mars-28-12-2009-1024x7681

De bussen werden op 80 km aan een controlepost van de politie tegengehouden

Hoewel de Gaza Vrijheidsmars nog altijd geen toestemming heeft gekregen om naar Gaza te trekken, blijven de internationale  militanten niet bij de pakken zitten. 

Zelf deden we met 73 Belgen, Fransen, Luxemburgers en enkele andere nationaliteiten een poging om met twee bussen naar Gaza te rijden. Achter ons was er een tweede minikonvooi van drie bussen met nog eens een 150-tal vredesmilitanten. Eerst oefenden de Egyptische autoriteiten druk uit op de busmaatschappijen om hun medewerking niet langer te verlenen, vervolgens werden we tegengehouden aan een controlepost van de veiligheidsdiensten waar we enkele uren werden tegengehouden. Uiteindelijk moesten we onder politiebegeleiding rechtsomkeer maken. Een geplande persconferentie aan de Opera in Cairo kon niet doorgaan nadat de bussen die eerst aankwamen meteen door de politie werden ingesloten.

Terwijl wij onze poging ondernamen, was er in Cairo ook een manifestatie voor het VN-gebouw. 850 internationale activisten vroegen onder grote persbelangstelling dat er einde zou worden gemaakt aan de blokkade tegen Gaza. Inmiddels houden tientallen Franse activisten van Génération Palestine nog altijd een sit-in aan de Franse ambassade. Ze zijn al voor de derde dag door de politie omsingeld.  

Het is een belangrijke doelstelling van de Gaza Freedom March om mediabelangstelling te wekken. De acties in Cairo en op weg naar Gaza zijn niet zonder effect gebleven. Grote zenders zoals Al Jazeera besteden veel aandacht aan het initiatief. In België brachten de nieuwsprogramma’s van Radio 1 tweemaal de Gaza Vrijheidsmars tot bij hun luisteraars. 

In de ochtend met Jan Dreezen van het Vlaams Palestina Komitee:

http://www.radio1.be/programmas/ochtend/gaza-freedom-march

In Vandaag met Ludo De Brabander van Vrede vzw en het Vlaams Palestina Komitee

http://www.radio1.be/programmas/vandaag/gaza-freedom-march

Comments are closed.