Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Israël een democratie?

Ludo De Brabander

Apologeten van de Israëlische oorlogspolitiek verklaren graag dat Israël tenminste de enige democratie van het Midden-Oosten is. Dat is natuurlijk grote onzin. Er hapert immers een en ander aan die democratie:

1. Het Arabische (Palestijnse) deel van de bevolking wordt gediscrimineerd. Het gaat om 20 procent van de bevolking met een Israëlische paspoort. Er zijn tal van voorbeelden van discriminaties tegen de Arabische onderdanen. Lees er deze factsheet van de Arab Human Rights Association alvast eens op na. Op hun site zie je tal van voorbeelden van discriminatie. Een belangrijke beperking op de democratische vrijheden ligt vervat in de kieswet die stelt dat het “ontkennen van het bestaan van Israël als een staat van het joodse volk” er voor kan zorgen dat een partij niete aan de verkiezingen mag deelnemen. Een partij die bv. de volledige gelijkheid voorstaat van Arabische en Joodse inwoners kan op grond van dit amendement van sectie 7A uitgesloten worden van de kiesverrichtingen, zoals ook al is gebeurd.

2. De persvrijheid wordt geregeld aan banden gelegd. Er wordt gemakkelijk teruggegrepen naar het argument van de veiligheid van de staat. Zo mag er niet openlijk gediscussieerd worden over het Israëlische kernwapenarsenaal. Recentelijk is een verbod opgelegd aan journalisten om de Gaza strook binnen te trekken om aan verslaggeving te doen. Het Israëlische hooggerechtshof heeft na een klacht geoordeeld dat de ban moet opgeheven worden. Het Israëlisch leger weigert vooralsnog daaraan gevolg te geven. Het leger is almachtig in Israël. Op de Westelijke Jordaanoever heerst het via militaire wetten (de jurisdictie van het Israël gerechtelijk apparaat reikt niet tot daar)

3. Hier een stukje over hoe er geprobeerd is om een betoging die is aangekondigd voor zaterdag te verbieden. De politie stelde dat het geen betoging kon toelaten als de organisatoren niet konden garanderen dat er geen Palestijnse (!) vlaggen werden meegedragen (dus het gaat hier niet eens om Hamasvlaggen)

4. De vraag is natuurlijk in welke mate een bezettingsmacht die geen gehoor geeft aan tal van internationale VN-resoluties en het internationaal humanitair recht voortdurend schendt, aldus VN-topfiguren en instanties, überhaupt democratisch kan zijn. Geldt het gehoor geven en respecteren van internationale rechtsregels immers niet ook tot de normale geplogenheden van een democratische rechtsstaat? Kan een staat democratisch zijn als het gevangenen foltert? (zie daarvoor de Amnesty International nieuwsbrieven)

 

Comments are closed.