Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Actie tegen Israëlische producten in Albert Heijn

Seda Önce

Zionist probeert boycotactie te verstoren

Zionist probeert boycotactie te verstoren

De landelijke handtekeningenactie van een maand geleden van het Nederlands Palestina Komitee (NPK) tegen Israëlische producten in de schappen van Albert Heijn leverde ruim 3000 handtekeningen op.
Onder het motto ‘Koop geen Israëlische apartheid’ riepen actievoerders op 24 en 25 september in 15 steden het winkelend publiek op Israëlische producten te boycotten. Vooral in de grote steden reageerden voorbijgangers positief op de actie. In andere gemeenten werden de actievoerders verrast door tegenacties van Israël-sympathisanten, waarbij in de gemeente Maarssen in Utrecht ook kinderen ingezet werden.

Grimmige sfeer in Maarssen
De handtekeningenactie van het NPK bij een winkelcentrum in Maarssen nam grimmige vormen aan toen een pro-Israël actievoerder in beeld verscheen en daarbij probeerde de verzamelde handtekeningen van een NPK-actievoerder afhandig te maken. Het bleef bij een aanvaring tussen de twee actievoerders. De Israël-sympathisant voerde aanvankelijk alleen protest maar werd later bijgestaan door een groep kinderen die de NPK-actievoerders met blauwe balonnen tegemoettraden, daarbij pro-Israëlleuzen scanderend. De groep kinderen verdween net zo plotseling van het toneel als zij verschenen waren. De Israël-sympathisant was niet aanspreekbaar voor een reactie.

AH accepteert handtekeningen niet
De aangeboden handtekeningen werden geweigerd door de bedrijfsleider in Maarssen. Ook bij de andere filialen werden de handtekeningen niet aangenomen; Albert Heijn heeft haar filiaalleiders opdracht gegeven deze niet aan te nemen. Alle verzamelde handtekeningen zullen op een nader te bepalen moment alsnog worden aangeboden aan het Albert Heijn hoofdkantoor.

De supermarktketen verkoopt vooral seizoensproducten zoals citrusproducten uit bezet Palestijns gebied in de supermarkten. ‘Zolang we van de overheid of andere instanties geen dringend advies krijgen om met de verkoop te stoppen, blijven wij dan ook producten uit Israël verkopen’, zei woordvoerder Jan Christiaan Hellendoorn op Distrifood.nl, een site voor supermarkten.

Tegenacties
Ook in andere steden waar actie door NPK-leden is gevoerd, werden tegenacties gevoerd, dit waren echter overwegend éénmansacties, waarbij slechts geflyerd werd. Ronny Naftaniël, directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) meldt dat hij niet op de hoogte is van deze protesten en dat het CIDI zich niet mengt in de organisatie van deze acties.

Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/

Comments are closed.