Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Voedsel staat weg te rotten

Anja Meulenbelt

De oorlog tegen Gaza is allang voorbij, en dus is er weinig belangstelling meer voor wat er in Gaza gebeurt. Na de oorlog stroomde de hulp toe, maar veel ervan bereikt Gaza niet, omdat Israel de grenzen gesloten houdt.

In Al-Arish, aan de Egyptische kant van de grens bij Rafah, staan honderdduizenden tonnen voedsel te wachten. Veel ervan is inmiddels bedorven, omdat er niet genoeg opslagplaatsen zijn, en veel van de dozen in de regen en hete zon staan. Een deel van het voedsel is nu maar cadeau gedaan aan de inwoners van Al-Arish, voordat het niet meer eetbaar is.

Israel bepaalt wat de Gazanen nodig hebben, een volstrekt willekeurige lijst voedsel, die bovendien om de haverklap verandert, zodat de organisaties die hulp sturen nooit weten wat wel of niet doorgelaten wordt. Zo heeft Israel besloten dat onder andere linzen, pasta, kikkererwten en vruchtensap niet ‘essentieel’ zijn. Tweeduizend dozen met voedsel voor gezinnen, gedoneerd door een Italiaanse organisatie ‘Music for Peace’ werden afgewezen omdat in elke doos een potje honing zit.

Ondanks de oproep van de VN om de grenzen voor hulpgoederen te openen is de grens bij Rafah in de maand maart slechts twee dagen open geweest, en alleen voor dekens en matrassen.

Mensenrechtenorganisaties wijzen er op dat niet alleen Israel de mensenrechten overtreedt, maar ook Egypte die aan de blokkade meewerkt, en indirect ook de EU en de VS, die er niets aan doen dat het verdrag van 2005, over toegang en bewegingsvrijheid wordt gehandhaafd.

Zie Electronic Intifada

Tags: ,

Comments are closed.