Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

“Hamas zal niet toegeven aan chantage”

Interview met Hamas-minister Ahmed Yousef 

Mel Frykberg (IPS)

Ahmed Yousef - minister van Buitenlandse Zaken van Hamas

Ahmed Yousef - minister van Buitenlandse Zaken van Hamas

RAMALLAH , 24 februari 2009 (IPS) – Israël heeft op de valreep zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza veranderd. Een nieuwe patstelling dreigt, want Hamas geeft geen krimp. “We zullen geen chantage dulden van Israël”, zegt Hamas-minister Ahmed Yousef in een interview met IPS. “Israël denkt dat het sterk staat door de Gaza-oorlog en dat het ons zijn voorwaarden kan opleggen, maar ze hebben het mis.”

“Na weken van harde onderhandelingen was er een akkoord met de Israëli’s dat er twee fases zouden zijn in de gesprekken”, zegt Ahmed Yousef, minister van Buitenlandse Zaken en politiek adviseur van Hamas-leider Ismail Haniyeh.“In de eerste fase zouden sommige Gaza-grenzen opengaan en zou een permanent staakt-het-vuren ingaan. De tweede fase zou rond een gevangenenruil draaien met de opening van de andere grensovergangen. Tijdens het weekend (van 14 en 15 februari) werden we er via de Egyptenaren van op de hoogte gebracht dat de grenzen gesloten zouden blijven zolang de Israëlische soldaat Gilad Shalit niet werd vrijgelaten. We kregen ook te horen dat een behoorlijk aangepaste gevangenenruil moest plaatsvinden alvorens er grenzen zouden opengaan of een staakt-het-vuren zou worden goedgekeurd.”

What is Hamas’ standpunt ten aanzien van die nieuwe voorwaarden?

AHMED YOUSEF: We zullen geen chantage dulden van Israël. Israël denkt dat het sterk staat door de Gaza-oorlog en dat het ons zijn voorwaarden kan opleggen, maar ze hebben het mis. We zullen niet toegeven, en we wachten tot de Egyptenaren, de andere regionale leiders en de internationale gemeenschap Israël onder druk zetten. Laat hen oordelen wie het akkoord herroepen heeft. Zelfs de Egyptenaren, die doorgaans de kant van Israël kiezen, vinden dat de Israëli’s verantwoordelijk zijn voor de blokkering van de onderhandelingen. Bovendien zijn er ook Israëli’s die hun eigen regering de huidige stand van zaken verwijten.Een van Israëls nieuwe voorwaarden is een verandering in de lijst van gevangenen die het wil vrijlaten. Israël wil geen gevangenen vrijlaten die het beschuldigt van moord op Israëlische burgers.

Bent u bereid opnieuw te onderhandelen over de lijst?

Laat het eerst en vooral duidelijk zijn dat Shalit geen onschuldige gevangene was. Hij is een Israëlische soldaat die zijn geweer, en misschien ook andere wapens, op Palestijnse burgers gericht heeft en geschoten heeft. Bovendien heeft Israël meer dan 10.000 Palestijnse gevangenen opgesloten, velen zonder proces, velen werden ’s nachts uit hun huis ontvoerd. Ze zijn ook aan foltering onderworpen. Als we ook kijken naar Israëls recente militaire aanval op Gaza en we zien welke kant het meeste bloed van burgers aan zijn handen heeft kleven, dan zal het duidelijk zijn dat Israël niet in een positie is om hoog van de toren te blazen over morele normen. En nee, we zullen onze lijst van gevangenen die wij vrij willen in ruil voor Shalit niet aanpassen.

Kan Hamas het zich veroorloven zich zo onwrikbaar op te stellen tegenover de militaire en diplomatieke kracht van Israël?

In tegenstelling tot wat Israël hoopte, is Hamas niet verzwakt. Onze infrastructuur is zwaar geraakt en we hebben een hoge prijs betaald in burgerslachtoffers, maar we controleren Gaza nog steeds en we worden nog steeds gerespecteerd door de bevolking. Bovendien geven recente opiniepeilingen aan dat we ook aan populariteit hebben gewonnen op de Westelijke Jordaanoever, terwijl de populariteit van de leider van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas, die de Westelijke Jordaanoever controleert, dramatisch gedaald is.

Hoe lang, denkt u, kan het nog duren voor er een politieke doorbraak komt?

Dat weet ik niet. Of het weken of maanden zal duren, dat weet niemand. Wat ik wel kan zeggen, is dat ons geduld grenzen heeft. Dat Israël de grenzen gesloten blijft houden, is een oorlogsdaad en we behouden ons het recht voor hierop te reageren.

Zegt u dat Hamas opnieuw raketten zal afvuren op Israël?

Zoals ik net gezegd heb, behouden we ons het recht voor om te antwoorden zowel op militaire aanvallen die Israël op Gaza uitvoert als op de aanhoudende blokkade van de (Gaza-)strook, die op zich een daad van agressie is.

Denkt u dat Hamas zelf alles gedaan heeft wat het kan om tot een vergelijk te komen met Israël?

We hadden Israël voordien een langdurige Tadhiya of permanent staakt-het-vuren van 20 jaar aangeboden. We hebben ook tweemaal aangeboden om Israëls bestaan te erkennen binnen de in 1967 internationaal erkende grenzen in ruil voor de erkenning van de Palestijnse rechten door Israël. Israël heeft die aanbiedingen genegeerd. We hebben ook de recente, zes maanden durende wapenstilstand zo goed mogelijk uitgevoerd, tot Israël op 4 november zijn militaire aanval op Gaza uitvoerde. De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever heeft zich dubbel geplooid om tot een vergelijk te komen met Israël en nog steeds bouwen de Israëli’s nieuwe nederzettingen. Wat wilt u dat we nog meer doen?

Tags: , , ,

Comments are closed.