Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Schrijf een brief voor Gaza

Oxfam

De bevolking in Gaza staat voor een enorme uitdaging: hun woningen, gezondheidscentra en scholen heropbouwen en hun bestaansmiddelen opnieuw verzekeren. Oxfam lanceert een campagne om de steun van de Europese Unie te vragen.

Brief aan (teken hier
Karel De Gucht, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken,
José Manuel Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie,
Javier Solana, Secretaris-Generaal van de Raad van Europa en hoge vertegenwoordiger van de EU voor Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid,
Mirek Topolanek, EU-voorzitter
 
Geachte heren,
 
Als gevolg van de Israëlische militaire operaties en het 23 dagen durende intense conflict met Hamas en gewapende Palestijnse groepen werd de Gazastrook, die al sinds maanden zeer zwaar te lijden had onder een embargo, verder in de ellende geduwd. Meer dan 1.300 Palestijnen -waaronder meer dan 400 kinderen- kwamen om en meer dan 5.000 Palestijnen zijn gewond. Het is dus meer dan noodzakelijk dat de Israëlische en Palestijnse aanvallen tegen burgers stoppen.
 
In de Gazastrook werden huizen, scholen, ziekenhuizen, waterleidingen, rioleringen en andere openbare voorzieningen zwaar beschadigd. Het is absoluut noodzakelijk dat de grenzen van Gaza volledig geopend worden om de humanitaire hulp en de essentiële bouwmaterialen door te laten zodat anderhalf miljoen Gazanen de kans krijgen om hun leven terug op te bouwen. Ook moet onmiddellijk het embargo opgeheven worden dat al 19 maanden van kracht is, zodat de bewoners een normaal leven kunnen lijden en niet enkel moeten zien te overleven.
 
De Europese Unie heeft Israël herhaaldelijk opgeroepen om een einde te stellen aan dit embargo, maar tevergeefs. Sinds juni 2008 zijn de EU en Israël overeengekomen om hun relaties te “verdiepen” voor meer economische en politieke samenwerking in verschillende sectoren.
 
Gelet op de zware humanitaire gevolgen die dit embargo veroorzaakt, moet de EU “hefbomen” gebruiken als drukkingsmiddel zodat het embargo onmiddellijk opgeheven wordt. De inwoners van Gaza hebben het recht op een waardige manier te leven.
 
Ik vraag daarom aan de Europese instanties om druk uit te oefenen op Israël tot het embargo volledig en definitief opgeheven wordt.
 
Hoogachtend,

Tags: , , , ,

Comments are closed.