Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for november, 2012

Dringend GAZA 2012

STOP THE WAR ON GAZAWie is de schuldige? Degenen die een blokkade opleggen of degenen die er het slachtoffer van zijn?Sinds 14 november, besloot Israël opnieuw een grootschalige aanval tegen Gaza in te zetten. Ieder mens die sterft is een tragedie, maar de huidige balans spreekt voor zich : na een week, reeds 104 doden (voornamelijk burgers, waaronder 24 kinderen) aan Palestijnse zijde en 3 aan Israëlische zijde. Israël bombardeert zonder onderscheid officiële gebouwen zoals huizen van burgers, scholen en universiteiten, televisie- en radiostations, een voetbalstadion of een bank. Onder voorwendsel van het waarborgen van de veiligheid van de burgers, viseert Israël de gehele bevolking van Gaza. De beelden die we te zien krijgen uit de Gazastrook en de boodschappen die we ontvangen zijn voldoende bewijs om het willekeurige geweld van het Israëlische leger aan te tonen. Het doden van de familie All-Dalou (10 mensen, waaronder 4 kinderen) is er het trieste bewijs van.

(acties op 21/11; 22/11; 23/11; 24/11 – zie onderaan deze oproep) (meer…)

Ik schaam me dood

Over internationaal recht en onrecht.

Door Luc Reychler

Gisteren kwam ik rond middenacht thuis en besloot nog even naar Ter zake te kijken. Jan Wouters( JW), professor internationaal recht aan de KULeuven, verdedigde het beleid van Israel, in naam van zelfverdediging; het strookt met het internationaal recht. Hij had weinig of geen problemen met de disproportionaliteit omdat het nu eenmaal moeilijk is om in een dichtbevolkt gebied militair in te grijpen; maar vooral omdat de Israëlische regering zeker niet de intentie had burgers en kinderen te doden. Het lanceren van raketten vanuit Gaza was illegaal. (meer…)

Deja vu: oorlog als er vrede dreigt. Waarom Jabari werd vermoord

Door Anja Meulenbelt

(Ahmed Jabari links, bij de vrijlating van Gilad Shalit)

Zo horen we dat in het nieuws: Israël liet Ahmed Jabari doden met een autobom, omdat hij een belangrijke leider was van de gewapende vleugel van Hamas. Dat laatste klopt. Maar het verhaal achter het verhaal hoorden we niet, we horen het nu van een Israëli, Gershon Baskin, die al enige tijd contact had met Jabari. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for november, 2012.