Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for december, 2011

“Belgische economie financiert bezetting van Palestina”

David Cronin

David Cronin: "Voor het ogenblik neemt Israël deel aan 800 door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten, met een totale waarde van 4 miljard euro"

David Cronin: "Voor het ogenblik neemt Israël deel aan 800 door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten, met een totale waarde van 4 miljard euro"

Op 17 december 2011 organiseerde Palestina Solidariteit een lezing met de Ierse onderzoeksjournalist David Cronin. In zijn boek ‘Europe’s Alliance with Israel: Aiding the Occupation’ legt hij de economische banden tussen de EU en Israël bloot. Tijdens deze lezing ging hij dieper in op de economische banden tussen België en Israël.

Stenen tegen granaten

Op 9 december 2011 werd Mustafa Tamimi vermoord door de staat Israël. De moord op deze jonge man toont klaar en duidelijk aan waarom het conflict tussen Israël en Palestina nooit zou mogen worden weergegeven als een strijd tussen twee gelijken. Tamimi stierf nadat zijn hoofd was opengereten door een Israëlische traangasgranaat tijdens betogingen in het dorpje Nabi Saleh.

Het leger, waar deze soldaten toe behoren, is haast ongeëvenaard qua macht. Israël spendeert meer van zijn nationaal inkomen aan militaire uitgaven dan eender welk ander land ter wereld, met uitzondering van de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. Terwijl Israël de best beschikbare technologie inzet om Palestijns land te bezetten en zowat alle aspecten van het Palestijnse leven te controleren, verzette Tamimi zich tegen de bezetting met het werpen van stenen. (meer…)

Palestijnen, helden die de Israëlische dictatuur trotseren

Amira Hass (*)

"Palestijnen zijn helden. Dat is geen bloemrijke journalistieke zin maar een feit niet bestemd voor misdadigers maar meer bedoeld voor diegenen die hun ogen sluiten – en ze zijn met velen"

"Palestijnen zijn helden. Dat is geen bloemrijke journalistieke zin maar een feit niet bestemd voor misdadigers maar meer bedoeld voor diegenen die hun ogen sluiten – en ze zijn met velen"

De Palestijnen zijn helden en dat is het enige relevante feit na de lichte schok van de ‘schurken van de heuveltop’. De handen zijn de handen van schurken, en het hoofd? Het hoofd is het hoofd van het vijandige regime waaronder de Palestijnen leven. Een regime dat hen kwelt op elk moment van de dag, week na week en dit al decennia lang. Op deze manier leven en toch gezond van geest blijven- dat is heldendom. “En wie zegt dat we geestelijk gezond zijn? ‘ zo antwoorden Palestijnen me. Wel, hier is het bewijs: Zelfironie.

De schurken van de heuveltop zijn enkel de kers op de taart. Het grootste deel van het werk wordt verricht door misdadigers met fluwelen handschoenen. In tegenstelling tot de mensen die stenen gooien op de plaatsvervangend brigadecommandant, zijn deze de favorieten in Israël. Het vlees van ons vlees. Officieren en soldaten, militaire juristen, architecten en aannemers in dienst van het leger, ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nationale Verzekering bedienden. De handen zijn hun handen. Het hoofd is het hoofd van de demos, het Israëlisch-Joodse volk, die via hun democratisch proces, dictatoriale regimes naar de Palestijnen sturen. (meer…)

Newt Gingrich en het ‘verzonnen’ Palestijnse volk

"Het zou bijzonder ironisch zijn als van de leden van het "verzonnen" Palestijnse volk werd verwacht dat zij erkenning zouden vragen van de leden van de "verzonnen" Joods / Israëlisch natie, op verzoek van een lid van de "verzonnen" Amerikaanse natie:  Newt Gingrich, een persoon die, by the way, van gemengd Duitse, Engelse, Schotse en Ierse afkomst is"

"Het zou bijzonder ironisch zijn als van de leden van het "verzonnen" Palestijnse volk werd verwacht dat zij erkenning zouden vragen van de leden van de "verzonnen" Joods / Israëlisch natie, op verzoek van een lid van de "verzonnen" Amerikaanse natie: Newt Gingrich, een persoon die, by the way, van gemengd Duitse, Engelse, Schotse en Ierse afkomst is"

Uri Avnery (*)

Uri Avnery geeft zijn mening over Newt Gingrich’ ongelooflijke uitspraak over een “verzonnen” Palestijns volk. Avnery is een voormalig parlementslid van de Israëlische Knesset. Hij emigreerde in 1933 uit Nazi-Duitsland naar het Britse mandaatgebied Palestina. Hij richtte Gush Shalom op, een vredesbeweging die hij tot op de dag van vandaag leidt.

“Met vrienden zoals Newt Gingrich …”

Mijn God, wat een bizar allegaartje toch zijn veel van de Republikeinse kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap!

Wat een stelletje onwetenden – sorry –  eigenlijk ronduit gekken. Of, op zijn best, wat een stelletje oplichters en cynici! (Met de mogelijke uitzondering van onze goede dokter Ron Paul).

Is dit het beste wat een grote en trotse natie kan produceren? Hoe angstaanjagend de gedachte dat één van hen daadwerkelijk de machtigste man ter wereld zou kunnen worden, met een vinger aan de grootste nucleaire knop!

Laten we ons even concentreren op de huidige koploper. (Republikeinen lijken van koploper te veranderen zoals een nukkig fotomodel verandert van sokken.)

Ik heb het over Newt Gingrich. Kan je je hem nog herinneren? De voorzitter van het Huis Van Afgevaardigden in de VS, die een buitenechtelijke affaire had met een stagiaire, terwijl hij op hetzelfde moment de campagne leidde om president Bill Clinton te beschuldigen van …. een affaire met een stagiaire. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for december, 2011.