Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for januari, 2011

The Palestine papers: gezichtsverlies voor Israëlische en Palestijnse onderhandelaars

Brigitte Herremans

"Vooral hoofdonderhandelaar Saeb Erekat slaat een mal figuur"

"Vooral hoofdonderhandelaar Saeb Erekat slaat een mal figuur"

Het grootste lek van vertrouwelijke documenten in de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, op touw gezet door al-Jazeera en the Guardian, veroorzaakt wereldwijd opschudding. Als de documentenauthentiek zijn, bieden ze een beter inzicht dan de beste politieke analyse. Zo tonen verslagen van de gesprekken van de afgelopen tien jaar haarscherp aan waarom het vredesproces mislukte. Hoever de Palestijnen ook wilden gaan, het was nooit ver genoeg voor Israël. Daarnaast legt het lek de zwakheid van het Palestijnse leiderschap bloot. De verregaande compromisbereidheid en de nederige toon van de onderhandelaars is koren op de molen van Hamas. Maar ook Israël lijdt gezichtsverlies. Het lek weerlegt de mantra dat er geen partner voor vrede is aan Palestijnse kant. (meer…)

De ‘Palestine Papers’

Ludo De Brabander

"De documenten maken duidelijk hoe erg de Palestijnse Autoriteit (PA) met de rug tegen de muur  geplaatst is en zich gedwongen voelt om verregaande concessies te doen."

"De documenten maken duidelijk hoe erg de Palestijnse Autoriteit (PA) met de rug tegen de muur geplaatst is en zich gedwongen voelt om verregaande concessies te doen."

Het Arabisch TV-station Al Jazeera heeft de hand gelegd op 1684 documenten die een gedetailleerde kijk geven achter de schermen van de onderhandelingen tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit. De gelekte informatie onthult -om de woorden van de Britse krant The Guardian te gebruiken- dat het ‘vredesproces’ in een trage dood is uitgemond.

De documenten maken duidelijk hoe erg de Palestijnse Autoriteit (PA) met de rug tegen de muur  geplaatst is en zich gedwongen voelt om verregaande concessies te doen. Zo was de PA bereid om afstand te doen van een groot deel van Oost-Jeruzalem waar de grootste Joodse nederzettingen liggen. Ahmed Qurei, de voormalige Palestijnse premier, zei op 15 juni 2008 in het bijzijn van onder andere de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice en de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni: “Dit laatste voorstel kon helpen in het (territoriale) ruilproces. We stelden voor dat Israël alle nederzettingen annexeert in Jeruzalem met uitzondering van Jabal Abu Ghneim (Har Homa, vlak bij Bethlehem). Het is de eerste keer in de geschiedenis dat we een dergelijk voorstel doen”. De nederzettingen waarvan sprake liggen allemaal achter de Groene Lijn en liggen volgens het internationaal recht in bezet gebied. Daarin wonen 120.000 Joodse kolonisten. (meer…)

Beit Hanoun’s moordende “bufferzone”

Inge Neefs

"Verstopt achter een betonnen muur, verscholen in gepantserde tanks, onbereikbaar in een F16, achter een computer in Tel Aviv is het gemakkelijker om Palestijnen te ontmenselijken tot terroristische doelwitten."

"Verstopt achter een betonnen muur, verscholen in gepantserde tanks, onbereikbaar in een F16, achter een computer in Tel Aviv is het gemakkelijker om Palestijnen te ontmenselijken tot terroristische doelwitten." (Foto: Tilde De Wandel)

Ik bereid haastig mijn les Engels voor, terwijl ik telefoon krijg van Saber, een vriend uit Beit Hanoun, het noorden van Gaza. “Angie! Maybe the ISM come to Beit Hanoun NOW! They are attacking!”, roept hij gealarmeerd door de telefoon terwijl er een explosie op de achtergrond weerklinkt. Terwijl mijn vrienden van ISM (International Solidarity Movement) snel hun spullen samenrapen om naar Beit Hanoun te gaan, rinkelt mijn telefoon opnieuw. Er klinkt een sirene van een ambulance op de achtergrond terwijl Saber buiten adem roept: “They just killed a boy!”

Opnieuw een dode, ik wil het niet geloven, maar een uur later bevestigt mijn telefoon het duistere nieuws opnieuw. Dit is helaas Gaza’s roetzwarte realiteit zoals het bepaald wordt door het bittere en kille bezettingsbeleid van Israël. Wanneer ik in Beit Hanoun ben, zoem ik iedere keer met mijn camera in op het raam in de wachttoren aan de grens, maar nooit zie ik een gezicht, nooit zie ik zelfs maar een glimps van een kaki uniform. Achter deze bezetting gaan mensen schuil, maar waar zijn ze? Het is symbolisch: verstopt achter een betonnen muur, verscholen in gepantserde tanks, onbereikbaar in een F16, achter een computer in Tel Aviv is het gemakkelijker om de geest te ontdoen van zijn menselijkheid en tegelijkertijd Palestijnen te ontmenselijken door ze te objectiveren tot “terroristische doelwitten”. (meer…)

Israëlische marine confisqueert boten van ontvoerde vissers

Inge Neefs

"het Israëlische leger pleegde tussen 1 mei 2009 en 30 november 2010 niet minder dan 53 aanvallen tegen vissers: twee mannen werden vermoord, zeven gewond en 42 werden gearresteerd en 17 vissersboten werden in beslag genomen waarbij één vernield werd"

"het Israëlische leger pleegde tussen 1 mei 2009 en 30 november 2010 niet minder dan 53 aanvallen tegen vissers: twee mannen werden vermoord, zeven gewond en 42 werden gearresteerd en 17 vissersboten werden in beslag genomen waarbij één vernield werd"

In amper drie weken tijd heeft de Israëlische marine drie keer vissers ontvoerd van Gazaanse wateren. De vissers werden de dag van hun ontvoering weer vrijgelaten, maar hun boten blijven geconfisqueerd. De laatste slachtoffers zijn te zeer aangeslagen om hun verhaal te doen, maar zowel de Bakr familie, die op 4 januari ontvoerd en gearresteerd werd, als de al-Hissi familie, die op 28 januari hetzelfde lot onderging, stonden vrijwilligers van de International Solidarity Movement wel te woord.

Bakr familie ontvoerd op zee op 4 januari 2011

Op dinsdagmorgen 4 januari waren Mohammed ‘Abdul Qader Baker (54), Ziad Mohammed Baker (25), Mohammed Mahmoud Baker (28) and Ra’ef Nabeel Baker (25) aan het vissen op ongeveer 2,5 zeemijl van de kust van Gaza Stad toen ze onderschept werden door een Israëlische kanonneerboot. Ze werden onder schot gehouden en verplicht hun handen in de lucht te houden gedurende meer dan een uur, terwijl een kanonneerboot beroep deed op versterking van twee zodiacs. De mannen moesten zich vervolgens uitkleden en naar de zodiacs zwemmen, waar ze gehandboeid, geblinddoekt en overgeplaatst werden naar de kanonneerboot. (meer…)

Oudjaar 2010: een vrijdag in an-Nabi Saleh

An Peeters

Hoewel de daden van de settlers door zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie als illegaal worden beschouwd, worden de daders ervan beschermd door het Israëlische leger"

Hoewel de daden van de settlers door zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie als illegaal worden beschouwd, worden de daders ervan beschermd door het Israëlische leger"

Het is vandaag 31 december 2010, geen reden om te feesten voor de dorpelingen van an-Nabi Saleh, hun wekelijkse geweldloze betoging zal ook vandaag doorgaan en beantwoord worden met een spervuur van traangas.

An-Nabi Saleh is een Palestijns dorpje 30 km ten noord-westen van Ramallah.  500 mensen leven hier voornamelijk van de oogst van hun olijfbomen.  Het dorpje telt één winkeltje.  De marktplaats wordt gekenmerkt door de oude graftombe van profeet Saleh en door een monument voor de gesneuvelde dorpelingen in hun strijd tegen de Israëlische bezetting.  De heuvels rond het dorp zijn een droom voor natuur- en archeologiefanaten.  Dit lieflijk plekje vormt sinds een jaar het decor voor de strijd tussen de inwoners en het Israëlische leger.

In 1977 werd er op nog geen halve kilometer afstand van an-Nabi Saleh de illegale joodse nederzetting Halamish opgericht.  De nederzetting groeide en telt vandaag zo’n 1000 settlers.  Ze confisqueerden ongeveer de helft van de waardevolle landbouwgrond van an-Nabi Saleh en in december 2009 namen ze de waterbron Ayn al-Kus in.  Enkele weken later staken dezelfde settlers 150 olijfbomen van an-Nabi Saleh in brand.  Hoewel deze daden door zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie als illegaal worden beschouwd, worden de daders ervan beschermd door het Israëlische leger, beschermd tegen Palestijnen die hun eigen water willen gebruiken en willen werken op hun eigen land. (meer…)

Al-‘Araqib: bedoeïenendorp met uitsterven bedreigd

Pieter Stockmans (*)

"Op 27 juli 2010 vernielden ambtenaren van de ILA en meer dan 1000 politiemannen er tenminste 46 woningen en andere gebouwen. Bulldozers maakten het ganse dorp met de grond gelijk. Duizenden olijfbomen en andere bomen werden ontworteld"

"Op 27 juli 2010 vernielden ambtenaren van de ILA en meer dan 1000 politiemannen er tenminste 46 woningen en andere gebouwen. Bulldozers maakten het ganse dorp met de grond gelijk. Duizenden olijfbomen en andere bomen werden ontworteld"

Abu Azziz staat ons op te wachten in een grote tent die dienst doet als tijdelijk onderkomen aan het kerkhof. Dat is de enige plaats waar de bewoners nog mogen komen, nadat bulldozers en 1700 zwaarbewapende Israëlische politieagenten het hele dorp vernielden. Al 5 keer.

We zijn in al-‘Araqib, een niet-erkend bedoeïenendorp in de Negev/Naqab-woestijn in het zuiden van Israël. In de verte zie ik het puin van meer dan 30 huizen en aan de horizon een aangeplant bos, het begin van het park dat het Jewish National Fund (JNF) hier wil aanleggen. Een man leest de krant. De kop liegt er niet om: “Israëlische regering wil land aan Joden geven voor ranches en de bedoeïenen verdrijven.”

Onzichtbaar
Faisal Sawalha van de Regionale Raad voor de Niet-Erkende Dorpen van de Negev pikt me op aan het Lehavim kruispunt op de drukke snelweg tussen Tel Aviv en Beersheva. Links en rechts van de weg niets dan woestijn. Geen infrastructuur te bespeuren. Maar plots vertraagt Faisal en rijdt hij door een opening in de wegafbakening de woestijn in. We rijden op een onverharde weg. We komen aan in al-‘Araqib. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for januari, 2011.