Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for oktober, 2010

Veel proces, weinig vrede

Ludo De Brabander

De Israëlische premier Netanyahu omschreef het moratorium op de bouw van nieuwe nederzettingen ooit eens als “een eenmalige maatregel, beperkt in de tijd om de bredere Israëlische belangen te verdedigen”

De Israëlische premier Netanyahu omschreef het moratorium op de bouw van nieuwe nederzettingen ooit eens als “een eenmalige maatregel, beperkt in de tijd om de bredere Israëlische belangen te verdedigen”

De Palestijns-Israëlische onderhandelingen dreigen opnieuw een maat voor niets te worden. Zeventien jaar na de lancering van Oslo struikelen ze over de Israëlische weigering om de bouw van nieuwe wooneenheden in de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever stop te zetten. Het lijkt er op dat Israël eens te meer tijd wil winnen voor nog meer voldongen feiten om vervolgens op basis daarvan een soort grens af te bakenen rond Palestijnse enclaves die weinig van doen hebben met een soevereine staat.

 

 

Op 23 september liet President Obama zich in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties optimistisch uit over de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen. “Israëls nederzettingenmoratorium heeft op het terrein een verschil gemaakt en verbeterde de atmosfeer voor gesprekken.” En verder: “Wanneer we hier terugkomen volgende jaar, kunnen we een akkoord hebben dat zorgt voor een nieuw lid van de Verenigde Naties: een onafhankelijke, soevereine staat Palestina die in vrede leeft met Israël.” (meer…)

Het Belgisch EU-voorzitterschap en de straffeloosheid van Israël

Editoriaal van Palestina Solidariteit

Sinds 1 juli leidt België het voorzitterschap van de Europese Unie. En wat is de houding van onze minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V)? Hij is ontgoocheld over het gebrek aan vooruitgang rond democratie en rechten van de mens in Congo, maar als er in de VN-mensenrechtenraad over het oprichten van een internationale onderzoekscommissie betreffende de Israëlische brutale aanval van 31 mei jl op de free Gaza-vloot moet gestemd worden, onthoudt België zich ondanks het feit dat er zich 6 Belgen op de geënterde boten bevonden! (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for oktober, 2010.