Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for september 17th, 2010

De “onbreekbare band tussen Israël en de VS”

Ludo De Brabander

President Obama: "Ik zal altijd in de bres springen voor Israëls recht om zich te verdedigen in de Verenigde Naties en in de wereld"

President Obama: "Ik zal altijd in de bres springen voor Israëls recht om zich te verdedigen in de Verenigde Naties en in de wereld"

Verschillende decennia al werpen de VS zich op als bemiddelaar in het Palestijns-Israëlisch conflict. Maar kan het land die rol wel vervullen als het tegelijk de grootste bondgenoot is van een van de partijen, Israël, dat het zwaar bewapent en diplomatiek tegen elke kritiek of veroordeling afschermt?

Ook onder president Obama onderhouden het kleine maar militair machtige Israël en de met tegenstrijdige regionale belangen kampende supermachtige Verenigde staten buitengewoon nauwe relaties. Nochtans is Israël een bezettingsmacht die tal van VN-resoluties weigert uit te voeren en die geregeld zware kritiek over zich heen krijgt voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. De Amerikaanse diplomatieke steun voor Israël is ongezien. Binnen de Verenigde Naties staan de VS, dikwijls alleen en nagenoeg onvoorwaardelijk achter Israël wanneer het land veroordeeld wordt of ter verantwoording wordt geroepen. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for the day vrijdag, september 17th, 2010.