Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for juli, 2010

De goede relaties tussen de EU en Israël

Ludo De Brabander

eu-israel_vlag

Vandaag behoort Israël tot de meest geprivilegieerde partner van de EU ondanks de slechte reputatie op vlak van respect voor de mensenrechten en internationaal recht.

De geschiedenis zorgde voor een bijzondere band tussen Europa en Israël. Na het uiteenvallen van het Ottomaanse Rijk leidde de expansiedrift van Frankrijk en Groot-Brittannië het Midden-Oosten het koloniale tijdperk in. Veel van de regionale territoriale en politiek geschillen van vandaag zijn een direct of indirect gevolg van de belangenpolitiek van deze toenmalige grootmachten. De creatie van Israël op het Brits historisch mandaatgebied Palestina was niet mogelijk zonder de steun van de Europese koloniale machten en later de VS. Israël is het product van een zionistisch project dat van het interbellum tot in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog voor een enorme immigratiestroom zorgde van joden uit Europa. Veel joodse Israëli’s voelen zich daarom historisch, cultureel, politiek, economisch en zelfs religieus verwant met het oude continent. In Europa is er dan weer het effect van de Nazi-genocide op het joodse volk. Daaruit vloeide een historisch schuldbewustzijn voort dat nog steeds zijn repercussies heeft in de Europese politiek. Vandaag behoort Israël tot de meest geprivilegieerde partner van de EU ondanks de slechte reputatie op vlak van respect voor de mensenrechten en internationaal recht. (meer…)

Amerikaanse belastingvrije giften voor joodse nederzettingen

Belastingsvrije giften uit de VS ondersteunen de joodse nederzettingen in Palestijns gebied

Belastingsvrije giften uit de VS ondersteunen de joodse nederzettingen in Palestijns gebied

Ludo De Brabander

Tientallen Amerikaanse ‘hulporganisaties’ genieten een belastingvrijstelling op fondsen die gebruikt worden om activiteiten te ondersteunen in joodse nederzettingen in Palestijns bezet gebied. Volgens de New York Times, die informatie uit officiële documenten onderzocht, gaat het om minstens 40 organisaties die de afgelopen 10 jaar samen 200 miljoen dollar aan belastingvrije giften verleenden aan nederzettingen en buitenposten in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. (meer…)

“De Gaza-vloot leert ons tot wat de Palestijnse solidariteitsbeweging in staat is”

Michel Warschawski op Europees Sociaal Forum in Istanbul

Ludo De Brabander

Op het Europees Sociaal Forum in Istanbul zijn er verschillende seminaries over de Palestijnse kwestie met focus op de Israëlische straffeloosheid en het verzet van de almaar groeiende internationale BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties). (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for juli, 2010.