Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for juni, 2010

Europa steunt militair Israël en slachtoffert het internationaal recht

Onder het voorwendsel van de strijd tegen het terrorisme heeft de EU beslist dat voortaan ook wapenbedrijven in aanmerking komen voor de categorie 'veiligheidsonderzoek'. Het valt op dat Israëlische defensiebedrijven daarin sterk vertegenwoordigd zijn.

Onder het voorwendsel van de strijd tegen het terrorisme heeft de EU beslist dat voortaan ook wapenbedrijven in aanmerking komen voor de categorie 'veiligheidsonderzoek'. Het valt op dat Israëlische defensiebedrijven daarin sterk vertegenwoordigd zijn.

Ludo De Brabander

Er zijn staten en staten. Een aantal landen wordt nauwlettend in het oog gehouden en desgevallend gesanctioneerd als het de internationale rechtsorde tart. Daartegenover zijn er staten die vrijgesteld worden van de verplichtingen verbonden aan het internationaal recht. Daarvoor is wel een beschermheer nodig, een grote sterke natie liefst met vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. (meer…)

“We worden uit ons huis gezet om de stad te judaïseren”

Ludo De Brabander

nasser-al-ghawi

nasser-al-ghawi

Interview met Nasser Al-Ghawi, slachtoffer van etnische zuivering in Oost-Jeruzalem

 

 

 

Sinds vorige zomer zijn radicale joodse kolonisten begonnen met de uitdrijving van Palestijnse families uit hun huizen in Sheik Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem. Het gaat om vier families die meer dan 50 gezinsleden tellen. In totaal zijn 28 families van in totaal 500 mensen met uitdrijving bedreigd. De kolonisten kunnen rekenen op de hulp van politie, rechtbanken, de gemeente Jeruzalem en de Israëlische regering. Het gaat om de uitvoering van een veel groter plan met als doel om ‘joodse continuïteit’ rond het oude stadsdeel van Jeruzalem te organiseren. Sheik Jarrah moet een schakel vormen in deze zionistische omcirkeling die verder ook de Palestijnse Olijfberg in het oosten en Silwan (de zogenaamde ‘stad van David’) in het zuiden omvat. In 1980 werd Oost-Jeruzalem bij Israëlische wet geannexeerd, maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bestempelde deze annexatie als van ‘nul en generlei waarde’ (resolutie 478, 30 juni 1980) en beschouwt het stadsdeel als Palestijns Bezet Gebied. We hadden een gesprek met Nasser Al-Ghawi, die sinds hij uit zijn huis is gezet op 2 augustus 2009, elke dag samen met andere verdreven gezinnen aan de overkant van zijn huis kampeert. (meer…)

Voor de opheffing van de blokkade van Gaza

Petitie op www.gaza-free.be

Sabine Yacoub: 'Olive Tree'

Sabine Yacoub: 'Olive Tree'

Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 onderwerpt Israël de Gazastrook de facto aan een blokkade waarbij het verkeer van goederen en personen aan banden werd gelegd. Sinds het uitbreken van de Intifada in 2000 is de blokkade voortdurend versterkt. Zo kwam er onder meer een verbod voor inwoners van Gaza om te werken in Israël. Na de verkiezingsoverwinning van Hamas in 2006 en de machtsovername in 2007, riep Israël de Gazastrook uit tot ‘vijandige entiteit’. Er kwam een drastische blokkade op de invoer van zowel voedselproducten (pasta is verboden) als geneesmiddelen of onderhoudsproducten. Ook bouwmaterialen, reserveonderdelen van auto’s en tractors, sanitair, tot zelfs meststoffen en zaden zijn verboden. (meer…)

‘Humanitaire situatie Gaza is dramatisch’

Sander van Hoorn (bron: NOS)

Gaza, een grote gevangenis

Gaza, een grote gevangenis

Opnieuw is er een schip met hulpgoederen voor de Gazastrook tegengehouden door Israël. Langzaam, heel langzaam begint in Israël de discussie over het versoepelen van de verstikkende blokkade.

Is er in Gaza sprake van een humanitaire crisis? Er gaan geen mensen dood van de honger; je ziet er geen kinderen met dikke buikjes en vliegen rond de ogen, maar volgens elke andere definitie is de situatie in ieder geval dramatisch.

Er vallen wel degelijk doden onder mensen die niet, niet tijdig of onvoldoende medische zorg krijgen. Het verwarrende is dat je andere gevolgen op het eerste gezicht niet meteen ziet. (meer…)

Israëls groeiende greep op het bezette deel van Jeruzalem

[youtube][/youtube] Visuele voorstelling van de kolonisatie van Oost-Jeruzalem. Internationaal rechterlijk is Oost-Jeruzalem bezet gebied. Israël heeft echter Oost-Jeruzalem in 1980 bij wet genannexeerd en spreekt over Israëlisch grondgebied. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde daarop resolutie 478 (30 juni 1980) die deze annexatie als van ‘nul en generlei’ waarde bestempelde. Hierna de (vrij vertaalde) punten 3 en 4 van de tekst van de resolutie:

 De Veiligheidsraad…

“3. bevestigt dat alle wetgevende en administratieve maatregelen en acties door Israël, de bezettende macht, die tot doel hebben het karakter en de status van de Heilige Stad van Jeruzalem te veranderen, geen rechtsgeldigheid hebben en een flagrante schending betekenen van de Vierde Conventie van Genève betreffende de bescherming van de burgers in tijd van oorlog en tevens een ernstige belemmering vormen voor het bereiken van een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten;

4. Herhaalt dat alle maatregelen die de geografische, de demografische en het historisch karakter en de status van de Heilige Stad van Jeruzalem wijzigen, van nul en generlei waarde zijn en moeten worden opgeheven in overeenstemming met de relevante resoluties van de Veiligheidsraad”

Ik ben Israël

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bFhtL4jddiE&annotation_id=annotation_149805&feature=iv[/youtube]Filmpje dat in enkele minuten de essentie van de Israëlische bezettingspolitiek weergeeft.

Gaza Freedom Flotilla-activisten terug in België

Keltoum Belorf

Griet en Inge terug van een bewogen tocht naar Gaza

Griet en Inge terug van een bewogen tocht naar Gaza

Vrijdagmorgen landden twee van de vier Vlaamse activisten die op één van de Gaza Freedom Flotilla-boten zaten op de luchthaven van Zaventem. Griet Deknopper en Inge Neefs werden opgewacht door een heus welkomstcomité van een dertigtal activisten en sympathisanten uit de vredesbeweging en veel pers.  (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for juni, 2010.