Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for mei, 2010

Voorbij elk menselijk en politiek fatsoen

Eugène Nicolaes

mauthausenlib

Mauthausen-Güsen tijdens de bevrijding

In het weekend van 08/05 l.l. waren we aanwezig op de herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de bevrijding van het concentratiekamp van Mauthausen-GUSEN (Oostenrijk).
Naast ingetogen Poolse, Italiaanse en Sloveense getuigenverklaringen was er eveneens spreektijd voorzien voor een Israëlische vertegenwoordiger. De zoon van een joods overlevende (B. Fisher) las er een stukje voor uit het oorlogsdagboek van zijn vader. Na afloop volgde “een applaus uit beleefdheid” maar een algemene afkeuring over de inhoud van de tekst weerklonk uit de monden van de aanwezigen.
“Pour les juifs, le camp de Gusen, était un camp d’extermination, ceci n’était pas le cas pour les non-juifs”   –    “Le but principal était de nous affaiblir et de nous exterminer, particulièrement les juifs” (einde citaat) (meer…)

Europa en de speciale status van Israël

De toetreding van Israël tot de OESO lokte nauwelijks of geen politiek debat uit.

De toetreding van Israël tot de OESO lokte nauwelijks of geen politiek debat uit.

Door Jos Geysels, voorzitter 11.11.11; Rudy De Leeuw, algemeen secretaris ABVV ; Jan Renders, voorzitter ACW ; Annuschka Vandewalle, algemeen secretaris FOS-socialistische solidariteit ; Pol De Greve, directeur Broederlijk Delen ; Bert De Belder, coördinator Intal ; Ludo De Brabander, stafmedewerker Vrede vzw ; Jo Hanssens, voorzitter Pax Christi Vlaanderen

Israël wordt samen met Estland en Slovenië op 27 mei verwelkomd als nieuw lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De Raad van de OESO maakte dit op 10 mei bekend. Afgezien van enkele kritische kanttekeningen door Noorwegen, Ierland en Zwitserland, lokte Israëls toetreding geen politiek debat uit. De bezwaren van ngo’s en vakbonden over vereisten als het respect voor het internationaal recht en het gebruik van gegevens uit de nederzettingen werden weggewuifd met het argument dat de OESO geen politieke maar een economische organisatie is. Ook België en de EU juichen de toetreding toe. Ze menen dat die zelfs positief kan zijn omdat het lidmaatschap meer controle zal toelaten. Dit is onwaarschijnlijk. Israël weigert halsstarrig zich aan het internationaal recht te houden. Bovendien is de EU ervoor beducht Israël te controleren en te ergeren. Israëls toetreding is een zoveelste episode in de saga van een incoherent Europees Midden-Oostenbeleid. (meer…)

Israëls nieuw lidmaatschap van de OESO is aanfluiting van het internationaal recht

Ludo De Brabander

Angel Gurria, Secretaris Generaal van de Oeso en de extreemrechtse minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, tekenen een wederzijdse overeenkomst met inbeghrip van diplomatieke privileges (19 januari 2010)

Angel Gurria, Secretaris Generaal van de Oeso en de extreemrechtse minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, tekenen een wederzijdse overeenkomst met inbegrip van diplomatieke privileges (19 januari 2010)

De toetreding van Israël tot de OESO illustreert nog maar eens dat het Westen de zelf geformuleerde steun aan democratische waarden en mensenrechten weinig ernstig neemt. In plaats van het OESO-lidmaatschap als stok achter de deur te gebruiken verlenen de OESO-landen Israël immuniteit voor grootschalige inbreuken op het internationaal recht, waaronder officieel gerapporteerde oorlogsmisdaden, de uitbreiding van de kolonisteneconomie, de Israëlische blokkade van Gaza en de algemene boycot van de Palestijnse economie. (meer…)

Israëlische activisten over boycot en etnische zuiveringen

Keltoum Belorf

(Bron: De Wereld Morgen)

Angela Goldstein en Esti Micenmacher (foto: Han Soete)

Angela Goldstein en Esti Micenmacher (foto: Han Soete)

De Israëlische mensenrechtenactivisten Esti Micenmacher van ‘Who Profits?’ en Angela Goldstein van ‘Israeli Committee Against House Demolitions’ zijn in België voor lezingen. Op woensdag 12 mei nemen ze deel aan acties tegen de financiering van de Israëlische nederzettingen door Dexia. Ze hebben bewijzen dat Dexia nog steeds Israëlische kolonies financiert. 
 
DeWereldMorgen.be interviewde hen over de lucratieve bezettingsindustrie en de etnische zuiveringen (zoals ze dat zelf noemen) in Jerusalem. (meer…)

Nieuwe bewijzen voor Dexia-leningen aan illegale kolonies in bezette Palestijnse gebieden

Dexia blijft investeren in illegale joodse nederzettingen in Palestijns gebied

Dexia blijft investeren in illegale joodse nederzettingen in Palestijns gebied

Het Israëlische ‘Who Profits’ bracht nieuwe gegevens aan het licht die bewijzen dat Dexia Israël nog steeds kredieten toekent aan illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Dat druist in tegen wat Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Dexia, verklaarde tijdens de Algemene Vergadering van de financiële groep op 13 mei 2009. (meer…)

Joden verdeeld over Oost-Jeruzalem

Bron: IPS

De verjoodsing van Oost-Jeruzalem verloopt met rasse schreden ten koste van de Palestijnse inwoners

De verjoodsing van Oost-Jeruzalem verloopt met rasse schreden ten koste van de Palestijnse inwoners

Zowel in de VS als in Israël zelf laaide de discussie over een plan van de Israëlische regering om 1600 nieuwe huizen te bouwen in Oost-Jeruzalem de afgelopen weken hoog op. Volgens prominente Israëli’s en leiders van de Joodse gemeenschap zouden de VS moeten stoppen met druk uitoefenen op Israël om van het bouwen van de huizen in Oost-Jeruzalem af te zien. Andere vooraanstaande politici in Israël zelf zijn bang dat de plannen voor Oost-Jeruzalem de Israëlische belangen uiteindelijk alleen maar zullen schaden.

Het plan van de regering van premier Netanyahu stuitte op felle internationale kritiek en de status van Jeruzalem werd tegen de zin van de premier een belangrijk punt van discussie. De heilige stad zou de plannen van de Amerikaanse president Obama en zijn speciale gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, om vrede in het Midden-Oosten te brengen flink kunnen dwarsbomen. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for mei, 2010.