Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for februari, 2010

De Israëlische BDS-beweging

Ludo De Brabander

“De BDS beweging tegen Israël, gesteund door een groeiend aantal Israëli's, begint pijn te doen"

“De BDS beweging tegen Israël, gesteund door een groeiend aantal Israëli's, begint pijn te doen"

De internationale Boycot, Desinvestering en Sanctie-campagne (BDS) wint aan populariteit en krijgt zelfs voet aan grond in Israël. De eerste Israëlische BDS-oproep ging uit van Matzpen in februari 1988, een anti-zionistische linkse organisatie. Ze vroeg de Israëli’s om geen producten te kopen die gemaakt werden in de joodse nederzettingen in bezet gebied. Sindsdien ondersteunt een groeiend aantal organisaties van de mensenrechten-, vredes- en vrouwenbeweging de BDS.

De opkomst en groei van de Israëlische BDS-beweging is een gevolg van verschillende factoren, zoals de internationale oproepen die er kwamen na brute militaire optredens zoals in Gaza of het kopiëren van de succesvolle campagnes tegen het Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidsregime door individuen of organisaties als nieuw actiemiddel gericht tegen de bezettingspolitiek van opeenvolgende Israëlische regeringen.

De belangrijkste rol van de Israëlische BDS-beweging bestaat er uit om a) de internationale BDS-oproep te ondersteunen en te legitimeren tegen beschuldigingen van antisemitisme – zoals de propaganda van zionistische organisaties ons wil doen geloven – en b) de BDS te steunen als een belangrijk geweldloos actiemiddel om er voor te zorgen dat de Palestijnen al hun rechten terugkrijgen. Met de BDS-campagne tonen Israëlische organisaties en individuen zich solidair met de Palestijnse bevolking en hopen ze mee druk te zetten op de Israëlische regering.  (meer…)

Q&A: Israëlische en Palestijnse onderzoeken naar oorlogsmisdaden

Brigitte Herremans

whitewashing-war-crimes

"Zoals veel mensenrechtenorganisaties vreesden, gaat de Secretaris-Generaal erg omzichtig te werk omdat het Goldstone-rapport een erg negatieve reactie uitlokte bij Israël."

 Tijdens het conflict in de Gazastrook schonden zowel Israël als de Palestijnse gewapende groeperingen het internationaal humanitair recht. Bijna 1400 Palestijnen en 13 Israëli’s kwamen om tijdens het conflict en de vernieling van infrastructuur in Gaza is ongezien. In opdracht van de VN-Mensenrechtenraad onderzocht rechter Goldstone de schendingen van het internationaal recht. In zijn rapport stelde hij dat beide partijen binnen de zes maanden de aantijgingen van oorlogsmisdaden moeten onderzoeken. De Algemene Vergadering van de VN steunde op 5 november 2009 het rapport in een resolutie. Ze vroeg Secrataris-Generaal Ban Ki Moon, de interne onderzoeken van Israël en de Palestijnen te monitoren en op 5 februari daarover verslag uit te brengen. (meer…)

”Hamas aanvaardt Israël binnen grenzen 1967”

Interview met Mahmoudi Ramahi, secretaris-generaal van Palestijnse parlement

Mel Frykberg

"PA-president Mahmoud Abbas heeft een decreet uitgevaardigd waardoor geen nieuwe presidentiële of parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden in de nabije toekomst, ook al besliste hij vorig jaar dat die in januari dit jaar zouden plaatsvinden"

"PA-president Mahmoud Abbas heeft een decreet uitgevaardigd waardoor geen nieuwe presidentiële of parlementsverkiezingen zullen plaatsvinden in de nabije toekomst, ook al besliste hij vorig jaar dat die in januari dit jaar zouden plaatsvinden"

“We hebben herhaaldelijk gezegd dat we het bestaan van Israël binnen zijn grenzen van 1967 aanvaarden als een politieke realiteit, ook al keuren we zijn morele legitimiteit niet goed.” Dat zegt Mahmoudi Ramahi, secretaris-generaal van het Palestijnse parlement en volksvertegenwoordiger van Hamas, in een gesprek met IPS. Door het conflict tussen Fatah en Hamas is de werking van dat parlement bevroren.

“Als er morgen vrije verkiezingen plaatsvonden, dan zouden we die ongetwijfeld winnen, net zoals in 2006.”De Palestijnse politiek zit in een impasse. De vierjarige termijn van de Palestijnse Wetgevende Raad (PLC), het parlement van de Palestijnse Autoriteit (PA), is op 25 januari afgelopen zonder dat er nieuwe verkiezingen in het verschiet liggen. De presidentsverkiezingen die vorig jaar hadden moeten plaatsvinden, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. (meer…)

Nieuwe vredesbeweging?

Anja Meulenbelt

Uri Avnery in Sheikh Jarrah

Uri Avnery in Sheikh Jarrah

Er begint weer wat te bewegen in Israël, nadat de eens zo grote vredesbeweging op sterven na dood was. Het eerste wat er gebeurt is dat de dagelijkse demonstraties in Sheikh Jarrah, een Palestijnse wijk in Jeruzalem, nu worden opgevrolijkt door mensen die we al vele jaren niet meer hebben zien demonstreren – niet alleen Uri Avnery van Gush Shalom, want die is er nooit mee opgehouden, maar ook schrijver David Grossman, (die nog voor de oorlog tegen Gaza was), voormalig minister Yossi Sarid en voormalig Knesset voorzitter Avraham Burg van wie het boek net in Nederland is verschenen. (meer…)

Betoog voor de Palestijnen

Jan Elshout

(Boekbespreking: Dries van Agt: Een schreeuw om recht; Amsterdam: de Bezige Bij, 2009; 367 pp.; prijs: 19,90 Euro)

"Het boek is zeer bruikbaar voor de ‘geïnteresseerde leek’ die zich in dit bezettingsconflict wil verdiepen"

"Het boek is zeer bruikbaar voor de ‘geïnteresseerde leek’ die zich in dit bezettingsconflict wil verdiepen"

In dit boek, waarvan de titel al een klemmend beroep doet op de lezer, gaat het om een weloverwogen betoog om recht te doen aan de Palestijnen. Na een indrukwekkende staat van dienst, ondermeer als premier van Nederland, had de auteur rust kunnen nemen, maar sinds een aantal jaren zet hij zich intensief voor de Palestijnse zaak in.

Doordat het boek niet geschiedkundig maar thematisch van opzet is, wordt de lezer direct in de problematiek van het Palestijns/Israelisch conflict meegenomen. Het is zeer bruikbaar voor de ‘geïnteresseerde leek’ die zich er in wil verdiepen. Hoewel veel Nederlanders een vastomlijnde mening hebben over het conflict en kranten vaak uitvoerig over incidenten rapporteren, blijkt dat achtergrondkennis maar al te vaak ontbreekt. Er is echter een trend tot herbezinning op het conflict en Van Agts boek is goed bruikbaar bij deze hernieuwde oriëntatie. Ondanks het feit dat het betoog grondig gedocumenteerd is (er is een omvangrijk notenapparaat), blijft het goed leesbaar. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for februari, 2010.