Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for januari 16th, 2010

Gaza: Aan de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Barones Catherine Ashton

(Een aantal vrijheidsmarsers voor Gaza richt onderstaande brief aan de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU)

Beste Barones Ashton,

Brief aan de hoge vertegenwoordiger van het Buitenlandse Beleid van de EU

Brief aan de hoge vertegenwoordiger van het Buitenlandse Beleid van de EU

Wij zijn Europese burgers die eind december vanuit vele Europese lidstaten naar Cairo gingen. We gingen daarheen om naar Gaza te reizen, waar we via een geweldloze Vrijheidsmars wilden protesteren tegen de onmenselijke blokkade van de Gazastrook, die nu al meer dan 3 jaar alle principes van de internationale mensenrechten schendt. Wij zijn oude en jonge mensen, studenten, academici, huisvrouwen, dokters en gepensioneerde bedienden. Onder ons zijn er moslims en joden, christenen en ongelovigen. Er kwamen 1400 mensen van alle 5 wereldcontinenten. (meer…)

Gaza: Trouwen is onbetaalbaar voor Palestijnen

Eva Bartlett (bron: IPS)

De Israëlische belegering kort nadat Hamas in 2006 aan de macht kwam, heeft het voor veel jonge Palestijnen onmogelijk gemaakt te trouwen

De Israëlische belegering kort nadat Hamas in 2006 aan de macht kwam, heeft het voor veel jonge Palestijnen onmogelijk gemaakt te trouwen

“Als we het geld ervoor hadden, zouden we direct trouwen”, zegt Samir* (23). Hij heeft zijn bruid gevonden, maar hij heeft geen geld voor een bruiloft.

De Israëlische belegering kort nadat Hamas in 2006 aan de macht kwam, heeft het voor veel jonge Palestijnen onmogelijk gemaakt te trouwen. Palestijnen trouwen traditiegetrouw jong, meestal als ze tussen 18 en 25 jaar oud zijn. Maar steeds meer jongeren stellen hun huwelijk uit.

De werkloosheid in Gaza ligt op 45 procent en de prijzen van de meeste goederen zijn verdubbeld. Die omstandigheden veranderen de relatiepatronen. Vanouds hadden alleen de mannen betaald werk. Nu helpen ook vrouwen mee om een inkomen voor het gezin bij elkaar te krijgen, vaak met de verkoop van borduurwerk. Soms zijn ze zelfs de enige kostwinner. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for the day zaterdag, januari 16th, 2010.