Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for januari 5th, 2010

Fatah en Hamas op weg naar verzoening?

Bron: Mo*

Hamas-leider Khaled Meshaal

Hamas-leider Khaled Meshaal

Khaled Mehsaal, politiek leider van het Palestijnse Hamas, kondigde zondag aan dat de beweging op het punt staat een akkoord te sluiten met rivaal Fatah.

Tijdens een officieel bezoek aan Saoedi-Arabië verklaarde Mehsaal dat aanslepende onderhandelingen tussen Hamas en Fatah over meer Palestijnse nationale samenwerking hun laatste fase zijn ingegaan. Enkele overgebleven knelpunten liggen de volgende weken op de onderhandelingstafel. (meer…)

Gaza Freedom March – Slot

Onderstaande is de tekst van de persconferentie van de Belgische delegatie op 5/01

"Na een evaluatie werd opgeroepen om in alle deelnemende landen actie te blijven voeren"

"Na een evaluatie werd opgeroepen om in alle deelnemende landen actie te blijven voeren"

Tussen kerstmis en nieuwjaar namen meer dan duizend vredesmilitanten uit bijna vijftig landen deel aan de GFM. Het was de bedoeling om te protesteren tegen de blokkade van de Gaza-strook die al meer dan 30 maanden duurt.

De vredesmilitanten wilden via Egypte de Gazastrook binnentrekken om zo symbolisch de blokkade te doorbreken. De organisatoren hadden ruim op voorhand contact opgenomen met de Egyptische autoriteiten om toestemming te krijgen via de grensovergang Rafah de Gazastrook binnen te mogen. Bij de geplande start van de mars op 28 december waren die besprekingen nog niet afgerond en hadden de autoriteiten nog geen toestemming gegeven. Daarom besloten de vredesmilitanten te vertrekken zonder te wachten op toelating. Een kleine colonne bussen zette koers richting grens maar werd na tachtig kilometer onderschept aan een wegcontrole. Na uren onderhandelen werd de doortocht geweigerd en werden de bussen manu militari verplicht rechtsomkeer te maken naar Cairo. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for the day dinsdag, januari 5th, 2010.