Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for december, 2009

Egyptische autoriteiten weigeren nog steeds elke doorgang tot Gaza en gebruiken intussen geweld tegen de protestacties in Caïro.

free-gaza-demionstration-in-central-cairo

Internationale betoging ingesloten door de Egyptische veiligheidsdiensten

Caïro – Een 500-tal mensen, waaronder een dertigtal Belgen, maar ook Amerikanen, Britten, Spanjaarden, Zuid-Afrikanen  e.a., worden door de Egyptische veiligheidsdiensten ingesloten op een plein in Caïro.

Donderdagochtend kwam de internationale delegatie op straat in Caïro omdat de Egyptische overheid blijft weigeren om de Gaza Vrijheidsmars vrije doorgang toegang te verlenen tot de Gazastrook. De Egyptische veiligheidsdiensten sloten onmiddellijk de betogers in en pakten verschillende mensen op. Daarbij vielen rake klappen. Een deelnemer raakte lichtgewond. De rest van de groep zit intussen opgesloten op een plein in Caïro.
(meer…)

Koel onthaal van vredesmilitanten op Belgische ambassade in Egypte

Persmededeling – Cairo, 30 december 2009

Actie voor het opheffen van de Gazablokkade aan het gebouw van de Unie voor journalisten te Cairo

Actie voor het opheffen van de Gazablokkade aan het gebouw van de Unie voor journalisten te Cairo

De 60 Belgische deelnemers aan de Gaza Freedom March zitten geblokkeerd in de Egyptische hoofdstad Cairo omdat bussen geen toestemming krijgen de stad te verlaten en richting Gaza te vertrekken. Tevens worden alle pogingen van de deelnemers om richting Gaza te vertrekken of om hun ongenoegen te uiten verhinderd door een indrukwekkende politiemacht. (meer…)

Onderhoud met Nabil Shaath

Nabil Shaath

Nabil Shaath (foto: LDB)

Deze middag hadden we met een kleine vertegenwoordiging van de Gaza Freedom March een gesprek met Nabil Shaath. Shaath is een voormalig Palestijns Premier, was allereerste minister van Buitenlandse Zaken (2003 – 2005) en Palestijnse hoofdonderhandelaar. Hij verblijft in Cairo sinds hij uit Gaza is moeten vertrekken na de machtsovername door Hamas. Hij is ook verantwoordelijk voor de verzoeningsonderhandelingen met Hamas, onder auspiciën van de Egyptische regering. Shaath toonde zich bereid om met de Egyptische autoriteiten te onderhandelen over de toegang van zowel de Gaza Freedom March als de humanitaire konvooien. (meer…)

Gaza vrijheidsmars – dag 3

Ludo De Brabander

gaza-mars-28-12-2009-1024x7681

De bussen werden op 80 km aan een controlepost van de politie tegengehouden

Hoewel de Gaza Vrijheidsmars nog altijd geen toestemming heeft gekregen om naar Gaza te trekken, blijven de internationale  militanten niet bij de pakken zitten.  (meer…)

Gaza Vrijheidsmars – dag 2

Ludo De Brabander

Cairo – De Egyptische autoriteiten blijven moeilijk doen. Er geldt nog altijd een absoluut verbod om naar Gaza te trekken om er deel te nemen aan de Vrijheidsmars. Naar schatting 1.400 internationale activisten uit 43 landen doen er alles aan om Gaza binnen te geraken. Het gaat toevallig om evenveel deelnemers als het aantal slachtoffers van de Israëlische oorlog ‘Gegoten Lood’. De vredesmilitanten zetten ondertussen alternatieve acties op en rekenen ook op de nodige media-aandacht om de stilte over de nu al 2 en een half jaar durende blokkade tegen Gaza te doorbreken.

(meer…)

Gaza vrijheidsmars – dag 1

Ludo De Brabander

1.360 activisten verzamelen in Cairo om deel te nemen aan de Gaza vrijheidsmars ter herdenking van de Israëlische oorlog ‘cast lead‘ die dag op dag een jaar geleden begon. Ze komen uit heel de wereld. Het is spannend wachten of we de grenspost met Gaza in Rafah zullen kunnen oversteken. (meer…)

Oorlog in de Gazastrook is nog lang niet gestreden

Jos Geysels, Jan Renders, Rudy De Leeuw, Annuschka Vandewalle, Eva Brems, Pol De Greve, Bert De Belder, Jo Hanssens, Ludo De Brabander

gaza-3

"Het Westen blijft passief toekijken op het beleid van collectieve bestraffing"

De laatste oorlog in Gaza begon inmiddels een jaar geleden, maar de daaraan gekoppelde mensenrechtenschendingen zijn ver van opgelost. Door de blokkade krijgt de lamgeslagen bevolking geen kans op wederopbouw. Europa moet ophouden met het hoofd af te wenden.

 Israël kreeg niet zozeer Hamas maar wel de burgerbevolking van Gaza op de knieën  Precies een jaar geleden lanceerde Israël de operatie Gegoten lood. Het officiële doel was de stopzetting van de raketaanvallen van de Palestijnse gewapende groeperingen op Zuid-Israël. Zoals Israëlische politici echter toegaven, wou Israël met deze oorlog Hamas op de knieën dwingen. Geen prijs was te hoog: meer dan 1.400 Palestijnse slachtoffers, 6.000 verwoeste huizen, de quasi totale vernieling van de industriële infrastructuur en de voortzetting van een draconische blokkade. Israël kreeg niet zozeer Hamas, maar wel de burgerbevolking van Gaza op de knieën. (meer…)

Gaza Freedom March

gaza-freedom-march63 Belgen zullen op 31/12/2009 in Gaza meestappen in de internationale ‘Gaza Freedom March’. Zij protesteren – een jaar na de Israëlische oorlog ‘Operation Cast Lead’ – tegen het embargo op Gaza.

Op 27/12/2008 startte Israël een drie weken durende bloedige oorlog in Gaza. Ook na deze oorlog handhaaft Israël een in juni 2007 opgelegd embargo waardoor heel wat essentiële basisvoorzieningen niet of maar met mondjesmaat tot bij de bevolking van Gaza geraken.

(Steun de deelname van Vrede vzw met een bijdrage op 523-0803211-29  met vermelding ‘steun Gaza Mars’)

(Reactie op de Egyptische weigering om  doorgang te verlenen aan de Gaza Freedom March) (meer…)

Kan U illegale, gesmokkelde en gestolen producten uit Israël herkennen?

Stickers moeten helpen het onderscheid maken zegt het Britse Ministerie

Jeanne Labelle

Israël exporteert producten van joodse nederzettingen onder gunstige handelscondities naar de Europese Unie

Israël exporteert producten van joodse nederzettingen onder gunstige handelscondities naar de Europese Unie

Groot-Brittannië heeft stappen gezet om de druk op Israël te verhogen door Britse supermarkten te adviseren onderscheid te maken tussen voeding uit enerzijds de illegale nederzettingen en anderzijds Palestina.

Tot nu toe krijgt voeding er simpelweg het label “Product van de Westelijke Jordaanoever”, maar de nieuwe, laat ons duidelijk zijn, vrijwillige richtsnoeren van het ministerie van Milieu, Voeding en het Platteland (Defra), zegt dat de etiketten nauwkeuriger informatie kunnen geven, zoals “Product uit een Israëlische nederzetting” en “Palestijns product”.

In Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, die veroverd werden in de oorlog van 1967, wonen bijna 500.000 joodse kolonisten. De Britse regering en de EU hebben herhaaldelijk gezegd dat de Israëlische nederzettingen in die gebieden een obstakel zijn op de weg naar vrede in het Midden-Oosten. (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for december, 2009.