Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for oktober 23rd, 2009

Het Goldstone-rapport over Gaza: Israël schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid

Intal

beit-lahia-1Velen zullen zich de bloederige beelden herinneren van de oorlog in Gaza, in de winter van 2008-’09. Vermoorde vrouwen en kinderen, verminkte lichamen, scholen en ziekenhuizen die gebombardeerd worden, radeloze Palestijnen die nergens veilig zijn. Een vergelding voor het afschieten van Qassamraketten door Hamas? Of het ware gelaat van Israël? Een recent VN-rapport probeert duidelijkheid te scheppen – en wordt niet door iedereen in dank aanvaard.

De internationale verontwaardiging over het brutale optreden van het Israëlisch leger in de Gaza-oorlog is groot. Op 3 april 2009 beslist de Mensenrechtenraad van de VN een commissie op te richten om de inbreuken van het internationaal humanitair recht te onderzoeken. Ze wordt voorgezeten door Richard Goldstone, een rechter uit Zuid-Afrika met veel ervaring in internationaal recht. De commissie gaat niet over één nacht ijs: ze bezoekt de Gazastrook twee keer, organiseert openbare zittingen waar slachtoffers getuigen en neemt bijna 200 interviews af. (meer…)

“Israël is geen partner voor vrede”

Gesprek met Marwan Barghouthi

Ludo De Brabander

Marwan Barghouthi

Marwan Barghouthi

Via zijn advocaten gaf Fatah-leider en politieke gevangene Marwan Barghouthi een interview aan het Palestijnse nieuwsagentschap Maan vanuit de Israëlische Hadarim-gevangenis over het Israëlische bezettingsconflict en het Palestijnse verzet.  Marwan Barghouthi wordt wel eens de Palestijnse Nelson Mandela genoemd. Deze laatste was trouwens op het proces waarop zijn veroordeling (in 2004) is uitgesproken. Hij is bovendien razend populair bij het merendeel van de Palestijnse bevolking (zie verderop zijn portret). (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for the day vrijdag, oktober 23rd, 2009.