Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for oktober 3rd, 2009

Obama laat Palestijnen vallen

Paul Vanden Bavière

Obama en Israël: "No we won't"

Obama en Israël: "No we won't"

“Hij wil dat er gestopt wordt met de bouw van nederzettingen – zonder uitzondering voor sommige nederzettingen, voor buitenposten of voor ‘natuurlijke groei’”, zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hilary Clinton, in mei over president Obama’s vastberadenheid om met een bevriezing van de Israëlische kolonisatiepolitiek ernstige gesprekken tussen Palestijnen en Israëli’s op gang te brengen. Maar premier Benjamin Netanyahu zei nee, en een Israëlisch nee is wet in de VS. En dus liet Obama eind september dus de Palestijnen maar vallen. (meer…)

Nationale actiedag: ‘Israël koloniseert – Dexia financiert’

Het Gents Actieplatform Palestina vat post aan een lokaal Dexiakantoor

Het Gents Actieplatform Palestina vat post aan een lokaal Dexiakantoor

Gentse actievoerders van het Gents Actieplatform Palestina (GAPP) vatten post aan Dexia Heuvelpoort en Ledeberg

Dexia heeft verschillende financieringen lopen in kolonies gevestigd in de Bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Volgens het internationaal recht gaat het om illegale joods-Israëlische nederzettingen. Ondanks de verklaringen van Jean-Luc Dehaene – voorzitter van de RvB – dat Dexia sinds 2008 geen nieuwe kredieten meer toekent, blijven niet alleen de bestaande projecten lopen, maar zijn er mogelijk recent nog nieuwe kredieten toegekend. De actievoerders zullen de klanten van Dexia hierover aanspreken. Via een protestkaart kunnen die eisen dat hun bank alle banden met de Israëlische bezetting van Palestina verbreekt. (meer…)

Gay in Palestina

Anja Meulenbelt

Haneen Maikey, directeur van Al-Qaws

Haneen Maikey, directeur van Al-Qaws

“Stop het misbruik van Palestijnse homo’s om het imago van Israël op te vijzelen”, zegt Haneen Maikey, directeur van Al-Qaws (de Regenboog) – een organisatie voor ‘Sexual and Gender Diversity in Palestinian Society’, Palestijnse lesbo’s, homo’s, bi’s, en alles wat verder ‘transgender’ is en zich niet houdt aan het voorgeschreven geslacht – in moderne taal: de LGBTQ movement.

Al-Qawas heeft nu ruim zeshonderd leden, in Jeruzalem, Haifa, Jaffa, Nazareth en de Westoever. Moeilijk om iets te organiseren, want veel mensen kunnen door de Israëlische bezetting en alle pasjeswetten en andere hindernissen niet naar elkaar toe. Kontakt met Gaza is behalve via mobieltjes en het internet al helemaal onmogelijk. Al-Qaws werkt aan een hotline, want vaak is de mogelijkheid tot anoniem telefonisch contact de eerste stap om ‘uit de kast te komen’, Palestinian style. Dat is meestal een proces van kleine stappen, van de vraag wie in mijn omgeving vertel ik het, hoe vertel ik mijn ouders dat ik niet wil trouwen, waar ontmoet ik andere gays. Maikey is geen voorstander van druk op mensen om in een keer de kont tegen de krib te gooien en als gay voor iedereen zichtbaar te worden – al is ze dat zelf wel: “we hebben niet genoeg veilige plekken om mensen op te vangen als ze dat zouden doen.” (meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for the day zaterdag, oktober 3rd, 2009.