Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for maart, 2009

De etnische zuivering van Palestina

Professor Ilan Pappé

Professor Ilan Pappé

Professor Ilan Pappé, de auter van het boek ‘De etnische zuivering van Palestina’, was vrijdag te gast in Leuven. Hij nam ons mee op een reis door het verleden van Palestina en Israël. Daarbij hielt hij halt op drie volgens hem historisch zeer belangrijke plaatsen. Namelijk de kolonies, het einde van het Britse mandaat (1948) en het jaar 1967-’68. Zijn hoofddoel is de Israëli’s een spiegel voorhouden, zodat ze zien welke schade ze de Palestijnen berokkend hebben. (meer…)

Geen geld voor Gaza

Schitterende documentaire over de zinloosheid van ontwikkelingsprojecten in de Palestijnse gebieden als gevolg van de voortdurende straffeloze Israëlische verwoestingen en praktijken. Volgens de documentaire is het zelfs zo dat Israël vooral baat heeft van de ontwikkelingssamenwerking. Volgens de VN komt 45 % in de Israëlische economie terecht.

Link: ‘Geen geld voor Gaza’

(meer…)

Israël plant een verdubbeling van aantal joodse kolonisten

Ludo De Brabander

Luchtfoto met de bouw van nederzettingen achter de scheidingsmuur

Luchtfoto met de bouw van nederzettingen achter de scheidingsmuur

De Israëlische organisatie Peace Now publiceerde een nieuw rapport dat stelt dat de Israëlische regering van plan is om meer dan 73.300 wooneenheden bij te bouwen in de Palestijnse bezette gebieden, waarvan 5.772 in Oost-Jeruzalem. De organisatie baseert zich op gegevens en kaarten van de website van het Israëlische ministerie van Huisvesting van de ontslagnemende regering Olmert. Daaruit blijkt dat de bouw van al minstens 15.000 woningen is goedgekeurd. (zie ook een eerder artikel van februari 2009 voor meer achtergrond bij de uitbreiding van de nederzettingen) (meer…)

ABC van de Palestijnse tragedie

Paul Vanden Bavière

EPOU_09_0084_cover gaza.inddBoekbespreking verschenen in Uitpers ( Lucas Catherine & Lucas Ducal, Gaza. Geschiedenis van de Palestijnse tragedie, uitg. EPO, Berchem, 2008, 168 blz. € 15)

Hoeveel boeken Lucas Catherine al heeft geschreven over de Arabische wereld en de Palestijnse kwestie, kan ik niet zeggen. In de loop der jaren ben ik de tel kwijt geraakt. Wat ik wel weet is dat ze allemaal van uitstekende kwaliteit zijn. Op feiten en dossierkennis kan niemand hem pakken. Dat geldt ook voor zijn jongste werk.

(meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for maart, 2009.