Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for februari, 2009

“Oslo is dood, afgemaakt in Gaza”

Interview met Palestijns leider Mustafa Barghouti

Samira Bendadi (Mo* Magazine)

Mustafa Barghouti

Mustafa Barghouti

25 februari 2009 (MO) – Mustafa Barghouti is secretaris-generaal van Almoebadara, het Palestijns Nationaal Initiatief. De beweging is in 2002 opgericht en wil door vreedzaam verzet tot een onafhankelijk Palestina komen. In gesprek met MO* analyseert Barghouti, voormalig presidentskandidaat en arts van beroep, de gevolgen van het Gaza-conflict voor de Palestijnse zaak. ‘De toekomst is in ons voordeel.’

(meer…)

“Hamas zal niet toegeven aan chantage”

Interview met Hamas-minister Ahmed Yousef 

Mel Frykberg (IPS)

Ahmed Yousef - minister van Buitenlandse Zaken van Hamas

Ahmed Yousef - minister van Buitenlandse Zaken van Hamas

RAMALLAH , 24 februari 2009 (IPS) – Israël heeft op de valreep zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren in Gaza veranderd. Een nieuwe patstelling dreigt, want Hamas geeft geen krimp. “We zullen geen chantage dulden van Israël”, zegt Hamas-minister Ahmed Yousef in een interview met IPS. “Israël denkt dat het sterk staat door de Gaza-oorlog en dat het ons zijn voorwaarden kan opleggen, maar ze hebben het mis.”

(meer…)

Gaza: meer humanitaire hulp, opheffing van de blokkade en raming van de schade nodig

Europees Parlement

'Hoge Vertegenwoordiger' Solana in het Europees Parlement

'Hoge Vertegenwoordiger' Solana in het Europees Parlement

Hierna een persbericht van het Europees Parlement met een verslag over een debat rond de oorlog in Gaza. Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid een resolutie aangenomen die onder meer de opheffing vraag van de blokkade. Israël heeft daar nog altijd geen oor naar. Op 2 maart vindt er een internationale donorconferentie plaats. (meer…)

Open brief

Alain Platel

 

Hierna een open brief gericht aan de Israëlische ambassadrice en Mark Eyskens van Alain Platel, regisseur van les Ballets C de la B, n.a.v. het optreden van de Israëlische militaire muziekkapel en de Belgische ex-minister van Buitenlandse Zaken in De Singel. (meer…)

Aan de heer Marc Eyskens: uw deelname aan een evenement met Israëlische legerband

Geachte Heer Eyskens (m.eyskens@skynet.be)

Tot onze grote verbazing vernemen we uw deelname aan een evenement onder muzikale begeleiding van de Israëlische legerband Tzahal. Op twee verschillende sites lezen we dat het zou gaan om een ‘solidariteitsbijeenkomst’ met Israël:  “Het concert komt volledig in het teken van vrede en solidariteit met Israël te staan,” aldus Pieter Bénard van Christenen voor Israël. “We willen ermee duidelijk maken dat er in Nederland en België vele vrienden zijn die het land en volk Israël een warm hart toedragen en die vinden dat Israël het recht heeft om zijn burgers te verdedigen tegen terroristische aanvallen.”

(meer…)

Christenen voor Israël en Marc Eyskens met Israëlische legerband in De Singel

Brief aan De Singel, (jerry.aerts@desingel.be )

Op zondag 22 februari houdt de Israëlische legerband Tzahal een concert in De Singel in Antwerpen. Dat vernemen we tenminste uit een bericht op twee verschillende websites. We lezen: “Het concert komt volledig in het teken van vrede en solidariteit met Israël te staan,” aldus Pieter Bénard van Christenen voor Israël. “We willen ermee duidelijk maken dat er in Nederland en België vele vrienden zijn die het land en volk Israël een warm hart toedragen en die vinden dat Israël het recht heeft om zijn burgers te verdedigen tegen terroristische aanvallen.” (meer…)

Ondertussen op de Westelijke Jordaanoever

Ludo De Brabander

Terwijl er gepraat wordt over (de nood aan) een ‘Vredesproces’ gaat de kolonisatie in de Palestijnse gebieden gewoon door. Een van de eisen aan Hamas na de verkiezingen van januari 2006 was dat ze de afgesloten akkoorden moeten respecteren. De militante partij moet ook Israël kennen. Tot zolang rust er een boycot op Hamas. Maar welk Israël moet erkend worden? Israël kent geen officiële grenzen, spreekt over ‘betwiste’ (ipv bezette) gebieden en houdt zich niet aan de ‘Roadmap’ en ‘Annapolis’-akkoorden waarin afgesproken is dat Israël de bouw in de nederzettingen bevriest. Belangrijke delen van de Westelijke Jordaanoever zijn defacto geannexeerd en de bouwactiviteiten gaan gewoon door. Wat doet Europese Unie in 2008? Blind voor de feiten op het terrein verleent ze Israël een opwaardering in de relaties op basis van het Associatie-akkoord. Hierna de blote cijfers over de nederzettingen en de sterke groei ervan in 2008. (meer…)

Palestijnse partners over zwarte dinsdag in Israël

FOS (fos-socialistische solidariteit)

De Israëlische verkiezingsuitslag van 10 februari toont een sterke groei van het rechtse blok. De Palestijnse partners van fos-socialistische solidariteit, zijn pessimistisch over de toekomst van de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina, ongeacht de coalitie die uit de bus zal komen. (meer…)

Wat de stembusgang in Israël zo bijzonder maakt

Lucas Catherine

Lucas Catherine geeft hints om de Israëlische verkiezingsresultaten in te schatten.  Hij is Midden-Oostenspecialist.  Bij uitgeverij EPO verscheen deze week Gaza, de geschiedenis van de Palestijnse tragedie, dat hij met Charles Ducal schreef.

De Israëlische president Peres krijgt een week om te beslissen aan wie hij de formatie van een regering overlaat. De parlementsverkiezingen zijn nipt gewonnen door Kadima, de centrumrechtse partij van buitenlandminister Livni. Lucas Catherine zet kritische kanttekeningen bij het kiessysteem van Israël. En noemt vrijwel alle Israëlische partijen rechts tot extreem rechts (opiniestuk verschenen in De Morgen, 13/02) (meer…)

Wapenhandel naar Israël

Interpellatie van Eloi Glorieux (Groen!) over de wapenhandel naar Israël

Hierna kan u het schriftelijk verslag lezen van de interpellatie van Eloi Glorieux in de subcommissie Wapenhandel over de wapenleveringen aan Israël. Uit het verslag valt op te maken hoe kritiek op Israël door rechtse partijen opnieuw wordt afgedaan als antisemitisme.
Na de interpellatie diende Glorieux een motie in, waarin hij de onmiddellijke en radicale stopzetting van alle wapenleveringen aan Israël vroeg. Ook als de bestemmeling niet rechtsreeks het Israëlische leger, maar de Israëlische defensie gerelateerde industrie is en de eindgebruiker zich officieel in een ander land bevindt. De plenaire vergadering in het Vlaams Parlement heeft deze Groen!-motie weggestemd.

(meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for februari, 2009.