Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for januari, 2009

Operatie Lood blijft ongestraft

Eduardo Galeano

(Voor Attac Vlaanderen uit het Spaanse vertaald door Willem De Witte. Bron: Zspace)

Om zich te rechtvaardigen, maakt het staatsterrorisme terroristen: het zaait haat en oogst alibi’s. Alles wijst erop dat deze slachtpartij in Gaza, die volgens de uitvoerders bedoeld was om de terroristen uit te schakelen, als resultaat zal hebben dat er meer zullen zijn.

(meer…)

Tactiek van de waanzin

Had Bert Anciaux de slachtoffers in Dendermonde met die in Gaza mogen vergelijken. Eigenlijk wel, vindt LIEVEN DE CAUTER. En hij moet zich al helemaal niet verontschuldigen bij Israël. Misdaden tegen de menselijkheid verdienen geen excuses (Uit: De Standaard, 31/01)

(meer…)

Vlaamse wapenhandel

Eloi Glorieux

Vlaams Volksvertegenwoordiger (Groen!)

Gisteren interpelleerde ik in de subcommissie Wapenhandel van het Vlaams Parlement minister Patricia Ceysens over de wapenleveringen (vnl. visualisatiemateriaal, nachtkijkers,…) vanuit Vlaanderen naar Israël. Ze gaf toe dat er in 2008 10 exportlicenties voor dergelijk militair bruikbaar materiaal en technologie vergund werden.

 

 

(meer…)

Walgelijke show

Ludo De Brabander

Vlaanderen staat op zijn kop…. Over Gaza. Maar als u dacht dat het over de slachtpartijen gaat die zijn aangericht in de laatste Gaza-oorlog en de vele oorlogen daarvoor, dan hebt u het grondig mis. Neen, de Vlaamse politieke kaste schreeuwt moord en brand omdat Bert Anciaux, nadat hij zijn afschuw had uigedrukt over de gruwelijke gebeurtenissen in Dendermonde, het volgende zei: “Ik moest ook denken aan de honderden dode kinderen in de Gazastrook, ook bewust door een agressor omgebracht en zonder dat die agressor opgepakt werd. Ook hier heeft dood en geweld toegeslagen. Dat alleen al is de hel. Een donderslag bij heldere hemel. Een noodkreet voor alle kinderen.”

(meer…)

“Roei al die beesten uit”: Gaza 2009

Noam Chomsky

Wat te denken van de absurde controverse rond de uitspraken van Bert Anciaux waarbij hij parallellen trok tussen de misdaad in Dendermonde en de slachtingen in Gaza? Belangrijkste vaststelling is dat er bijna meer drukte om wordt gemaakt dan de duizenden doden en gewonden in Gaza. Kleinzielig Vlaanderen. Het beste antwoord daarop (en op de Israëllobby) is onderstaand artikel van de recente tekst van Noam Chomsky (Oorspronkelijke titel “Exterminate all the brutes”. Verschenen op www.zmag.org). Met dank opnieuw aan de blog van Anja Meulenbelt en vertaler Engelbert.

(meer…)

Na Gaza kan Israël zich alles veroorloven

Mario Bergen

Toen Hilter zijn Derde Rijk bewapende met 3,5 miljoen soldaten, 9.000 kanonnen, 2.500 tanks, 2.300 vliegtuigen, 57 duikboten en 45 schepen keken de Europese landen de andere kant uit.

Toen Israël zijn zionistische Apartheidsstaat bewapende met 168.000 soldaten en 500.000 reservisten, tientallen oorlogsschepen, 400 oorlogsvliegtuigen, 95 aanvalshelikopters, 3.500 tanks en een nucleaire macht ter land, ter zee en in de lucht met minstens 200 kernwapens en vijf kernzeeboten, negeerde de internationale gemeenschap dit. Het waren immers deze landen die Israël mee bewapenden. Eerst de Fransen, nadien de Britten en de Amerikanen en nu heel de wereld.

(meer…)

De juiste chronologie van de Gaza-oorlog

Ludo De Brabander

Toen het Israëlische leger zijn bommen begonnen te droppen klonk het overal bijna eensgezind dat Hamas verantwoordelijk was voor het verbreken van het staakt-het-vuren. De Israëlische propagandamachine had zijn werk gedaan. Hoewel feiten en chronologie in dit elektronische tijdperk gemakkelijk te achterhalen zijn, reproduceerden de meeste Westerse media met groot gemak flagrante leugens.

 

(meer…)

Een nieuwe oorlog, een nieuwe nederlaag

Met het Gaza-offensief zijn de Palestijnen wel gestraft maar is Israël er niet veiliger op geworden.

John Mearsheimer

De Amerikaanse professor politieke wetenschappen, John Mearsheimer, overloopt de geschiedenis die aan de oorlog tegen Gaza is voorafgegaan. Volgens Mearsheimer past de oorlog in een langetermijnplan dat moet leiden tot de creatie van een ‘Groter Israël’. Mearsheimer is vooral bekend van het boek The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy dat hij samen schreef met Stephen Walt.

Dit artikel is vertaald door Ria van Minnen voor de blog van Anja Meulenbelt. De originele Engelstalige versie bevindt zich hier.

(meer…)

“Blijf de basiswaarden van de EU verdedigen”

Annuschka Vandewalle

Algemeen Secretaris van FOS-Socialistische Solidariteit, Annuschka Vandewalle, schreef een brief aan Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken met de vraag om de humanitaire waarden te verdedigen. Het FOS is niet te spreken over de recente uitlating van de minister Schwarzenberg die als spreekbuis van de EU het internationaal en humanitair recht overboord gooit.

(meer…)

‘Hier staan wij, we kunnen niet anders’ (vrij naar Luther en Olmert)

Ignaas Devisch

“De Palestijnen hebben geen recht op een staat omdat het terroristen zijn en omdat ze geen staat hebben, zijn ze terroristen”, zo schrijft Ignaas Devisch in een opiniestuk over het geweld- en slachtofferschapsmonopolie dat Israël voor zichzelf opeist.

(meer…)

You are currently browsing the Palestina blog archives for januari, 2009.