Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for the ‘Gaza vrijheidsmars’ Category

Een tweestatenoplossing gaat ten koste van de Palestijnse rechten

Interview met Ali Abunimah

Door Lauranne Nijs en Ludo De Brabander

"De fout die wordt gemaakt is denken dat een eigen Palestijnse staat automatisch tot zelfbeschikking leidt."

“De fout die wordt gemaakt is denken dat een eigen Palestijnse staat automatisch tot zelfbeschikking leidt.”

Ali Abunimah is medeoprichter van de ‘Electronic Intifada’, een onafhankelijke kritische website met focus op de Palestijnse kwestie. Hij is de auteur van het boek: “One Country: A Bold Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse” en als dusdanig een promotor van de eenstatenoplossing, d.w.z. één staat op het grondgebied van Israël en de Bezette Gebieden waarbinnen Joden en Palestijnen over gelijke rechten beschikken. Abunimah was in ons land op uitnodiging van Palestina Solidariteit voor een colloquium over dat onderwerp. (meer…)

Gaza Freedom March – Slot

Onderstaande is de tekst van de persconferentie van de Belgische delegatie op 5/01

"Na een evaluatie werd opgeroepen om in alle deelnemende landen actie te blijven voeren"

"Na een evaluatie werd opgeroepen om in alle deelnemende landen actie te blijven voeren"

Tussen kerstmis en nieuwjaar namen meer dan duizend vredesmilitanten uit bijna vijftig landen deel aan de GFM. Het was de bedoeling om te protesteren tegen de blokkade van de Gaza-strook die al meer dan 30 maanden duurt.

De vredesmilitanten wilden via Egypte de Gazastrook binnentrekken om zo symbolisch de blokkade te doorbreken. De organisatoren hadden ruim op voorhand contact opgenomen met de Egyptische autoriteiten om toestemming te krijgen via de grensovergang Rafah de Gazastrook binnen te mogen. Bij de geplande start van de mars op 28 december waren die besprekingen nog niet afgerond en hadden de autoriteiten nog geen toestemming gegeven. Daarom besloten de vredesmilitanten te vertrekken zonder te wachten op toelating. Een kleine colonne bussen zette koers richting grens maar werd na tachtig kilometer onderschept aan een wegcontrole. Na uren onderhandelen werd de doortocht geweigerd en werden de bussen manu militari verplicht rechtsomkeer te maken naar Cairo. (meer…)

Gaza Freedom March in Beeld

gaza-freedom-square-41

De mars was een uiting van internationale solidariteit

1.400 mensen uit 43 landen deden mee. De mars was een uiting van internationale solidariteit met de Palestijnse bevolking in Gaza en eist de opheffing van het embargo. De Egyptische autoriteiten verhinderden de vrije doortocht. De vredesmilitanten organiseerden daarop verschillende acties in Cairo. Er zitten ook wat kiekjes in van de gezellige momenten buiten de acties.
Hier de link naar de fotos

Cairo-verklaring voor de beëindiging van de Israëlische apartheid

"Een systematische gelijkmatige aanpak van de boycot van Israëlische producten, waarin de consumenten en de werknemers in de detailhandel, opslag- en transportatiesectoren en hun vakbonden betrokken worden"

"Een systematische gelijkmatige aanpak van de boycot van Israëlische producten, waarin de consumenten en de werknemers in de detailhandel, opslag- en transportatiesectoren en hun vakbonden betrokken worden"

De Gaza Freedom Marchers keurden op 1 januari 2010 een verklaring goed die erop gericht is de globale campagne voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties (BDS) tegen de Israëlische Apartheid te versnellen.

In Cairo kwamen ongeveer 1400 activisten (afkomstig uit 43 landen) samen die op weg waren naar Gaza om zich daar bij de Palestijnse protestmarsen te voegen tegen de illegale Israëlische blokkade. De toegang tot Gaza werd hen geweigerd door de Egyptische autoriteiten. De Freedom marchers bleven noodgedwongen in Cairo. Ze organiseerden daar een aantal geweldloze acties die de internationale gemeenschap moet aanporren om de blokkade op Gaza te beëindigen, als een eerste stap in de strijd voor gerechtigheid voor de Palestijnen in heel historisch Palestina.    (meer…)

Gaza Freedom March mis/ge-lukt

Interview op Radio Centraal

1400 mensen hebben een week lang geprobeerd om vanuit Egypte naar Gaza te gaan. Ludo De Brabander (Vrede vzw) was erbij en is teleurgesteld dat ze Gaza niet binnen mochten van de Egyptische autoriteiten. Anderzijds is hij wel tevreden over de media-aandacht die het initiatief gekregen heeft. Daar blikt Egypte, dat de vredesmars verhinderde, met iets minder voldoening op terug. Ondertussen ziet het ernaar uit dat Egypte zijn Berlijnse muur aan de grens met Gaza gaat bouwen.

Een 80-tal mensen werden door de Egyptische autoriteiten toch doorgelaten aan de grens. Onder hen de anti-Zionistische joden van Neturei-Karta.

Beluisteren kan via http://redactie.radiocentraal.be/Home/?p=749

Gaza Freedom March – dag 5

Jan Dreezen

Een minuut stilte voor de slachtoffers van de Gaza-oorlog

Een minuut stilte voor de slachtoffers van de Gaza-oorlog

Donderdag 31 december was de laatste dag voor de’ deelnemers van de Gaza Freedom March om nog naar Gaza te kunnen vertrekken. De meesten vliegen immers op maandag 4 januari naar huis en zouden nog net op tijd in Gaza kunnen geraken als ze de 31e zouden kunnen vertrekken.
Daarom was er een verrassingsactie gepland om de Egyptische overheid nog onder druk te zetten. Veel vredesmilitanten konden echter hun hotel niet verlaten omdat de politie de uitgang van verschillende hotels hermetisch had afgesloten. (meer…)

Egyptische autoriteiten weigeren nog steeds elke doorgang tot Gaza en gebruiken intussen geweld tegen de protestacties in Caïro.

free-gaza-demionstration-in-central-cairo

Internationale betoging ingesloten door de Egyptische veiligheidsdiensten

Caïro – Een 500-tal mensen, waaronder een dertigtal Belgen, maar ook Amerikanen, Britten, Spanjaarden, Zuid-Afrikanen  e.a., worden door de Egyptische veiligheidsdiensten ingesloten op een plein in Caïro.

Donderdagochtend kwam de internationale delegatie op straat in Caïro omdat de Egyptische overheid blijft weigeren om de Gaza Vrijheidsmars vrije doorgang toegang te verlenen tot de Gazastrook. De Egyptische veiligheidsdiensten sloten onmiddellijk de betogers in en pakten verschillende mensen op. Daarbij vielen rake klappen. Een deelnemer raakte lichtgewond. De rest van de groep zit intussen opgesloten op een plein in Caïro.
(meer…)

Koel onthaal van vredesmilitanten op Belgische ambassade in Egypte

Persmededeling – Cairo, 30 december 2009

Actie voor het opheffen van de Gazablokkade aan het gebouw van de Unie voor journalisten te Cairo

Actie voor het opheffen van de Gazablokkade aan het gebouw van de Unie voor journalisten te Cairo

De 60 Belgische deelnemers aan de Gaza Freedom March zitten geblokkeerd in de Egyptische hoofdstad Cairo omdat bussen geen toestemming krijgen de stad te verlaten en richting Gaza te vertrekken. Tevens worden alle pogingen van de deelnemers om richting Gaza te vertrekken of om hun ongenoegen te uiten verhinderd door een indrukwekkende politiemacht. (meer…)

Onderhoud met Nabil Shaath

Nabil Shaath

Nabil Shaath (foto: LDB)

Deze middag hadden we met een kleine vertegenwoordiging van de Gaza Freedom March een gesprek met Nabil Shaath. Shaath is een voormalig Palestijns Premier, was allereerste minister van Buitenlandse Zaken (2003 – 2005) en Palestijnse hoofdonderhandelaar. Hij verblijft in Cairo sinds hij uit Gaza is moeten vertrekken na de machtsovername door Hamas. Hij is ook verantwoordelijk voor de verzoeningsonderhandelingen met Hamas, onder auspiciën van de Egyptische regering. Shaath toonde zich bereid om met de Egyptische autoriteiten te onderhandelen over de toegang van zowel de Gaza Freedom March als de humanitaire konvooien. (meer…)

Gaza vrijheidsmars – dag 3

Ludo De Brabander

gaza-mars-28-12-2009-1024x7681

De bussen werden op 80 km aan een controlepost van de politie tegengehouden

Hoewel de Gaza Vrijheidsmars nog altijd geen toestemming heeft gekregen om naar Gaza te trekken, blijven de internationale  militanten niet bij de pakken zitten.  (meer…)

You are currently browsing the archives for the Gaza vrijheidsmars category.