Palestina

Nieuws uit en over Palestina

Palestina

Archive for the ‘Palestina/israël nieuws’ Category

Werken aan de andere andere kant van de muur

Ludo De Brabander vanuit Bethlehem

Bethlehem en het er mee verbonden Beit Sahour en Beit Jala liggen op amper 10 km van Oost-Jeruzalem. Dit district telt 170.000 inwoners. Traditioneel bestaat er veel pendelarbeid. Voor de bouw van de muur en de invoering van de strikte Israëlische segregatiepolitiek in de Westelijke Jordaanoever tijdens de onderhandelingen in Oslo, namen arbeiders uit Bethlehem een minibusje naar Jeruzalem. (meer…)

Dringend GAZA 2012

STOP THE WAR ON GAZAWie is de schuldige? Degenen die een blokkade opleggen of degenen die er het slachtoffer van zijn?Sinds 14 november, besloot Israël opnieuw een grootschalige aanval tegen Gaza in te zetten. Ieder mens die sterft is een tragedie, maar de huidige balans spreekt voor zich : na een week, reeds 104 doden (voornamelijk burgers, waaronder 24 kinderen) aan Palestijnse zijde en 3 aan Israëlische zijde. Israël bombardeert zonder onderscheid officiële gebouwen zoals huizen van burgers, scholen en universiteiten, televisie- en radiostations, een voetbalstadion of een bank. Onder voorwendsel van het waarborgen van de veiligheid van de burgers, viseert Israël de gehele bevolking van Gaza. De beelden die we te zien krijgen uit de Gazastrook en de boodschappen die we ontvangen zijn voldoende bewijs om het willekeurige geweld van het Israëlische leger aan te tonen. Het doden van de familie All-Dalou (10 mensen, waaronder 4 kinderen) is er het trieste bewijs van.

(acties op 21/11; 22/11; 23/11; 24/11 – zie onderaan deze oproep) (meer…)

“Belgische economie financiert bezetting van Palestina”

David Cronin

David Cronin: "Voor het ogenblik neemt Israël deel aan 800 door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten, met een totale waarde van 4 miljard euro"

David Cronin: "Voor het ogenblik neemt Israël deel aan 800 door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten, met een totale waarde van 4 miljard euro"

Op 17 december 2011 organiseerde Palestina Solidariteit een lezing met de Ierse onderzoeksjournalist David Cronin. In zijn boek ‘Europe’s Alliance with Israel: Aiding the Occupation’ legt hij de economische banden tussen de EU en Israël bloot. Tijdens deze lezing ging hij dieper in op de economische banden tussen België en Israël.

Stenen tegen granaten

Op 9 december 2011 werd Mustafa Tamimi vermoord door de staat Israël. De moord op deze jonge man toont klaar en duidelijk aan waarom het conflict tussen Israël en Palestina nooit zou mogen worden weergegeven als een strijd tussen twee gelijken. Tamimi stierf nadat zijn hoofd was opengereten door een Israëlische traangasgranaat tijdens betogingen in het dorpje Nabi Saleh.

Het leger, waar deze soldaten toe behoren, is haast ongeëvenaard qua macht. Israël spendeert meer van zijn nationaal inkomen aan militaire uitgaven dan eender welk ander land ter wereld, met uitzondering van de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. Terwijl Israël de best beschikbare technologie inzet om Palestijns land te bezetten en zowat alle aspecten van het Palestijnse leven te controleren, verzette Tamimi zich tegen de bezetting met het werpen van stenen. (meer…)

Palestijnen, helden die de Israëlische dictatuur trotseren

Amira Hass (*)

"Palestijnen zijn helden. Dat is geen bloemrijke journalistieke zin maar een feit niet bestemd voor misdadigers maar meer bedoeld voor diegenen die hun ogen sluiten – en ze zijn met velen"

"Palestijnen zijn helden. Dat is geen bloemrijke journalistieke zin maar een feit niet bestemd voor misdadigers maar meer bedoeld voor diegenen die hun ogen sluiten – en ze zijn met velen"

De Palestijnen zijn helden en dat is het enige relevante feit na de lichte schok van de ‘schurken van de heuveltop’. De handen zijn de handen van schurken, en het hoofd? Het hoofd is het hoofd van het vijandige regime waaronder de Palestijnen leven. Een regime dat hen kwelt op elk moment van de dag, week na week en dit al decennia lang. Op deze manier leven en toch gezond van geest blijven- dat is heldendom. “En wie zegt dat we geestelijk gezond zijn? ‘ zo antwoorden Palestijnen me. Wel, hier is het bewijs: Zelfironie.

De schurken van de heuveltop zijn enkel de kers op de taart. Het grootste deel van het werk wordt verricht door misdadigers met fluwelen handschoenen. In tegenstelling tot de mensen die stenen gooien op de plaatsvervangend brigadecommandant, zijn deze de favorieten in Israël. Het vlees van ons vlees. Officieren en soldaten, militaire juristen, architecten en aannemers in dienst van het leger, ministerie van Binnenlandse Zaken en de Nationale Verzekering bedienden. De handen zijn hun handen. Het hoofd is het hoofd van de demos, het Israëlisch-Joodse volk, die via hun democratisch proces, dictatoriale regimes naar de Palestijnen sturen. (meer…)

Newt Gingrich en het ‘verzonnen’ Palestijnse volk

"Het zou bijzonder ironisch zijn als van de leden van het "verzonnen" Palestijnse volk werd verwacht dat zij erkenning zouden vragen van de leden van de "verzonnen" Joods / Israëlisch natie, op verzoek van een lid van de "verzonnen" Amerikaanse natie:  Newt Gingrich, een persoon die, by the way, van gemengd Duitse, Engelse, Schotse en Ierse afkomst is"

"Het zou bijzonder ironisch zijn als van de leden van het "verzonnen" Palestijnse volk werd verwacht dat zij erkenning zouden vragen van de leden van de "verzonnen" Joods / Israëlisch natie, op verzoek van een lid van de "verzonnen" Amerikaanse natie: Newt Gingrich, een persoon die, by the way, van gemengd Duitse, Engelse, Schotse en Ierse afkomst is"

Uri Avnery (*)

Uri Avnery geeft zijn mening over Newt Gingrich’ ongelooflijke uitspraak over een “verzonnen” Palestijns volk. Avnery is een voormalig parlementslid van de Israëlische Knesset. Hij emigreerde in 1933 uit Nazi-Duitsland naar het Britse mandaatgebied Palestina. Hij richtte Gush Shalom op, een vredesbeweging die hij tot op de dag van vandaag leidt.

“Met vrienden zoals Newt Gingrich …”

Mijn God, wat een bizar allegaartje toch zijn veel van de Republikeinse kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap!

Wat een stelletje onwetenden – sorry –  eigenlijk ronduit gekken. Of, op zijn best, wat een stelletje oplichters en cynici! (Met de mogelijke uitzondering van onze goede dokter Ron Paul).

Is dit het beste wat een grote en trotse natie kan produceren? Hoe angstaanjagend de gedachte dat één van hen daadwerkelijk de machtigste man ter wereld zou kunnen worden, met een vinger aan de grootste nucleaire knop!

Laten we ons even concentreren op de huidige koploper. (Republikeinen lijken van koploper te veranderen zoals een nukkig fotomodel verandert van sokken.)

Ik heb het over Newt Gingrich. Kan je je hem nog herinneren? De voorzitter van het Huis Van Afgevaardigden in de VS, die een buitenechtelijke affaire had met een stagiaire, terwijl hij op hetzelfde moment de campagne leidde om president Bill Clinton te beschuldigen van …. een affaire met een stagiaire. (meer…)

Een tweestatenoplossing gaat ten koste van de Palestijnse rechten

Interview met Ali Abunimah

Door Lauranne Nijs en Ludo De Brabander

"De fout die wordt gemaakt is denken dat een eigen Palestijnse staat automatisch tot zelfbeschikking leidt."

“De fout die wordt gemaakt is denken dat een eigen Palestijnse staat automatisch tot zelfbeschikking leidt.”

Ali Abunimah is medeoprichter van de ‘Electronic Intifada’, een onafhankelijke kritische website met focus op de Palestijnse kwestie. Hij is de auteur van het boek: “One Country: A Bold Proposal to End the Israeli-Palestinian Impasse” en als dusdanig een promotor van de eenstatenoplossing, d.w.z. één staat op het grondgebied van Israël en de Bezette Gebieden waarbinnen Joden en Palestijnen over gelijke rechten beschikken. Abunimah was in ons land op uitnodiging van Palestina Solidariteit voor een colloquium over dat onderwerp. (meer…)

‘The Electronic Intifada’: de westerse media doorprikt

Lauranne Nijs

‘The Electronic Intifada’, een Palestijnse nieuwswebsite, beoogt een waarachtig tegenoffensief te zijn voor de dominantie en inaccuraatheid van het Israëlische verhaal dat in de westerse media domineert. DeWereldMorgen.be interviewde Ali Abunimah, een Palestijns-Amerikaanse journalist en mede-oprichter van ‘The Electronic Intifada’.

Politieke disputen worden deels in de media uitgevochten. Media spelen immers een cruciale rol in het genereren van interpretatieframes. Betrokken partijen bewerken en manipuleren media voortdurend om een conflict naar eigen hand te zetten. Hierbij maken ze gebruik van verschillende technieken. Deze technieken, zoals het verspreiden van onvolledige informatie of het verdraaien van feiten, creëren een inaccurate weergave en dus een enge interpretatie van de dagelijkse realiteit. (meer…)

Wansmakelijke soap rond Palestina

Ludo De Brabander

"De VS, die nog nooit Israël sanctioneerden voor de bezettings- en annexatiepolitiek of de decennialange oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden door de miljarden aan militaire en economische hulp op te schorten, kondigden onmiddellijk aan dat ze de UNESCO-bijdrage van 60 miljoen dollar voorzien voor november, niet zullen storten."

"De VS, die nog nooit Israël sanctioneerden voor de bezettings- en annexatiepolitiek of de decennialange oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden door de miljarden aan militaire en economische hulp op te schorten, kondigden onmiddellijk aan dat ze de UNESCO-bijdrage van 60 miljoen dollar voorzien voor november, niet zullen storten."

De theatrale woede van de VS en Israël over de Palestijnse demarches om eerst het lidmaatschap te vragen van de Verenigde Naties en vervolgens van UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft ongekende en absurde proporties aangenomen. Het VN-lidmaatschap is hoe dan ook ijdele hoop, want de VS plaatsen in de Veiligheidsraad zeker hun veto. Maar binnen UNESCO bestaat er geen vetorecht en haalden de Palestijnen moeiteloos een tweederdemeerderheid (107 voor, 14 tegen en 52 onthoudingen). De VS, die nog nooit Israël sanctioneerden voor de bezettings- en annexatiepolitiek of de decennialange oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden door de miljarden aan militaire en economische hulp op te schorten, kondigden onmiddellijk aan dat ze de UNESCO-bijdrage van 60 miljoen dollar voorzien voor november, niet zullen storten. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis was de UNESCO-stemming “prematuur en ondermijnt ze het gedeelde doel van de internationale gemeenschap voor een alomvattend, rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten”. Je moet maar durven.

(meer…)

Wat nu met de Palestijnse staat?

Brigitte Herremans e.a.

"Ook al is het VN-initiatief niet de verhoopte game-changer, toch slaagden de leiders er in de Palestijnse kwestie opnieuw te internationaliseren en hoog op de agenda van de Verenigde Naties te plaatsen."

"Ook al is het VN-initiatief niet de verhoopte game-changer, toch slaagden de leiders er in de Palestijnse kwestie opnieuw te internationaliseren en hoog op de agenda van de Verenigde Naties te plaatsen."

De Palestijnse president Abbas diende op 23 september het verzoek in voor het Palestijnse lidmaatschap van de Verenigde Naties. Deze stap veroorzaakte heel wat commotie, en lokte een bijzonder negatieve reactie uit van de Verenigde Staten. Het lijkt alsof de noodkreet van de Palestijnen niet werd gehoord.

Op het terrein groeit het ongeloof over een leefbare Palestijnse staat en is de frustratie over de dubbelhartigheid groot. Ook al is het VN-initiatief niet de verhoopte game-changer, toch slaagden de leiders er in de Palestijnse kwestie opnieuw te internationaliseren en hoog op de agenda van de Verenigde Naties te plaatsen. (meer…)

Het vredesproces volgens Joods Actueel

Ludo De Brabander en Bert De Belder

"Michael Freilich, de hoofdredacteur van het maandblad Joods Actueel en de gelijknamige website is niet meteen altijd een toonbeeld van gematigdheid en evenwichtigheid als het over het Palestijns-Israëlisch conflict gaat"

"Michael Freilich, de hoofdredacteur van het maandblad Joods Actueel en de gelijknamige website is niet meteen altijd een toonbeeld van gematigdheid en evenwichtigheid als het over het Palestijns-Israëlisch conflict gaat"

Wouter De Vriendt (Parlementslid Groen!) en Michael Freilich (hoofdredacteur Joods Actueel) publiceren een gezamenlijke bijdrage onder de titel ‘pragmatische leiders voor Midden-Oosten’ en de veelzeggende ondertitel ‘Vrede heeft nood aan gematigde stemmen’.

Maar onder de noemer van ‘gematigdheid’ gaat een boodschap schuil die selectief is, waarbij een van de boodschappers, Freilich, zich handig verpakt tot vredesduif met stellingen die uiteindelijk vooral de Israëlische visie op het conflict volgen. (meer…)

You are currently browsing the archives for the Palestina/israël nieuws category.